Fer els àpats en família i mantenir els costums de convivencialitat tradicionals de la dieta mediterrània influeix positivament en els hàbits d'alimentació dels adolescents i prevé trastorns de conducta alimentària. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi elaborat per científics de la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona, publicat a la revista científica International Journal of Environment Research and Public Health.
Segons la investigació, algunes de les rutines de fer els àpats en família, com compartir els aliments, seure al voltant d'una taula sense aparells electrònics o mantenir una conversa agradable, són aspectes beneficiosos per a l'adolescència i contribueixen a la salut d'aquests grups d'edat. Aquesta convivencialitat, on és comú conversar i menjar més lentament, promou que els i les adolescents reconeguin la sensació de sacietat durant els àpats i, indirectament, evita l’obesitat.
L'estudi analitza un dels aspectes menys investigats de la dieta mediterrània: la socialització en els àpats i com la manera en què es consumeixen els aliments repercuteix també en la salut. En aquest sentit, la investigadora Anna Bach-Faig explica que "per portar una dieta saludable no només influeix el que mengem, sinó també com ho fem", i afegeix que "la dieta mediterrània és molt més que una llista d'aliments; és un model cultural que inclou com se seleccionen, es produeixen, es processen i es consumeixen aquests aliments".
La importància de conversar durant els àpats
Els aspectes analitzats per l'estudi van ser la freqüència i durada dels àpats familiars, el lloc on es feien, l'ús d'aparells digitals, la preparació dels aliments i el tipus de comunicació establerta en aquestes trobades. Els resultats de la investigació mostren que la majoria de les famílies es reuneixen per sopar, i els seus hàbits canvien segons si mengen sols o amb els seus éssers estimats.
En cas de menjar acompanyats, els àpats es veuen com un espai per comunicar-se i socialitzar. Quan les famílies dediquen menys temps a aquestes trobades, no mantenen converses agradables o es distreuen amb dispositius electrònics, també s'observa que se segueix en menor mesura la dieta mediterrània.
Enforteix els lligams familiars
"Quan els nens i les nenes són petits és fàcil mantenir una conversa, però durant l'adolescència hi ha una desconnexió entre tu i ells, i mitjançant les converses al voltant de la taula un pot entrar una mica al seu món", explicava una de les mares entrevistades per a la investigació.
Un dels principals beneficis d'aquestes trobades familiars és que els progenitors es converteixen en models que ajuden a establir patrons saludables per als seus fills. Es tracta d'una conclusió que també confirmen altres estudis, en els quals es demostra que menjar en família es relaciona amb una dieta més saludable, amb més fruita i verdura i menys begudes ensucrades.
Promoure la salut de les noves generacions
L'experta en nutrició Anna Bach-Faig insisteix que preservar les tradicions en la manera de menjar és essencial per conservar els beneficis de la dieta mediterrània i promoure la salut de les noves generacions.
El problema és que aquesta dieta mediterrània està, cada cop més, perdent pes amb l'arribada de l'anomenada "dieta occidental", en la qual predominen els processats i menjar de manera ràpida, moltes vegades davant de la televisió.
Considerar aquests aspectes és clau, segons l'estudi, per promocionar una alimentació saludable durant l'adolescència i dissenyar campanyes de salut pública: "de la mateixa manera que s'aconsella menjar cinc fruites i verdures al dia, es podria recomanar fer com a mínim un àpat en família", assenyala Bach-Faig.