Amb l'epidèmia d'obesitat que assola el món occidental, són moltes les investigacions que hi ha en marxa a les universitats de tot el món. S'hi analitza quines són les fórmules més eficaces per lluitar contra aquesta patologia que tants perjudicis causa en la salut. El te verd, comercialment, inclou entre les seves propietats que afavoreix el metabolisme i ajuda a perdre pes. Però, és així realment?

Un equip d'experts de la Universitat Estatal d'Ohio a Columbus acaba de publicar en el Journal of Nutritional Biochemistry un estudi amb els resultats d'una investigació en la qual es va comprovar si els compostos del te verd podrien interactuar amb els bacteris intestinals i influir en l'obesitat i en les malalties que s'hi relacionen.

Fins ara, s'havien publicat alguns treballs que semblaven indicar que el te verd podria ser útil per lluitar contra els quilos de més i la inflamació dels teixits, però, com que no es tenien en compte cap altra mena de variables com els hàbits de vida de les persones, els resultats no havien estat gaire concloents.

Aquesta vegada, els experts van estudiar el comportament d'un grup de ratolins mascles. Durant vuit setmanes, van alimentar la meitat dels animals amb una dieta estàndard, mentre que la meitat restant va consumir una dieta alta en greixos que induís a l'obesitat. En tots dos grups es va barrejar un extracte de te verd amb el menjar.

Després de les vuit setmanes d'alimentació, es van mesurar una sèrie de paràmetres com la permeabilitat intestinal –relacionada amb la inflamació i altres afeccions de salut–, la mateixa inflamació dins de l'intestí i el teixit adipós, la composició dels bacteris presents a l'intestí i els nivells d'endotoxines (bacteris intestinals) en el corrent sanguini, atès que poden provocar inflamació i resistència a la insulina.

La investigació indica que l'extracte de te verd sembla tenir un efecte beneficiós, ja que els ratolins que van consumir una dieta alta en greix barrejat amb el compost del te verd van guanyar un 20% menys de pes que els ratolins que van consumir la dieta alta en greix sense el suplement.

A més, tenien nivells més baixos de resistència a la insulina. Així mateix, mostraven menys inflamació i nivells d'endotoxines a la sang més baixos. Presentaven un intestí menys permeable i amb una comunitat microbiana més saludable. Aquests mateixos efectes també van ser presents en els ratolins que van consumir una dieta normal amb un suplement de te verd, encara que en menys mesura.

Tots aquests indicadors tenen una intensa relació amb l'obesitat, per la qual cosa els resultats són molt prometedors. Només hi ha un problema. I és que, per consumir una quantitat de te verd equivalent a la que van prendre els ratolins en l'estudi, les persones n'hauríem de beure al voltant de 10 tasses per dia. En alguns països, aquesta xifra no és forassenyada, però sí en la nostra societat. Per tant, es pot concloure que els resultats són esperançadors, encara que caldrà continuar atents a noves investigacions, que ja s'ha anunciat que arribaran.