El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ha actualitzat el protocol d'activitats preventives i de promoció de la salut a l'edat pediàtrica. Aquesta actualització incorpora novetats en el calendari de visites, un augment de l'atenció a la salut digital o un reforç dels cribratges, entre altres. Amb el nom de "Créixer amb salut", el nou protocol recull les actuacions a dur a terme per part dels equips de pediatria d'atenció primària a Catalunya. "Estem parlant de garantir el desenvolupament autònom i la vida saludable de gairebé 1.200.000 infants del nostre país", ha subratllat el secretari de Salut Pública, Esteve Fernández.
Novetats del protocol
Una de les principals novetats és el nou calendari de visites preventives, que incorpora quatre revisions addicionals: als 0-7 dies, i als 3, 10 i 12 anys. A més, es reforçaran els cribratges amb noves mesures per a la detecció precoç de malalties cardiovasculars amb risc de mort sobtada. També s'introdueixen noves eines de cribratge per facilitar la detecció de trastorns del neurodesenvolupament.
En l'àmbit de la lactància materna i la criança positiva, es fa un acompanyament per resoldre dubtes amb els equips de pediatria, les llevadores o els grups de lactància, i alhora es donen eines i estratègies per acompanyar famílies i infants per establir un vincle segur. En l'actualització del protocol s'han incorporat per avaluar la salut mediambiental.
El nou protocol posa el focus en la salut digital d'infants i joves. Es planteja explorar i avaluar els possibles senyals d'alarma relacionats amb l'ús de l'entorn digital. Des de Salut s'apunta que el mal ús de les tecnologies s’associa a trastorns en el neurodesenvolupament i en la salut física i psicosocial. També en relació amb la salut mental i el benestar emocional, el protocol inclou preguntes estructurades segons l’edat, així com indicadors d’alerta per identificar trastorns de salut mental en infants i joves.
El nou text inclou un apartat específic dedicat a l'acompanyament de les sexualitats dels joves per tal de fomentar l’adquisició d’hàbits saludables amb l’educació sexual i afectiva.
Anys per al seu desenvolupament
El nou protocol ha trigat gairebé tres anys a gestar-se, i es va fer a través d'un procés participatiu liderat per la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació en el qual es va donar veu als equips de pediatria, a les famílies, als infants i adolescents, així com a altres experts del món de la pediatria. En una segona etapa del seu desenvolupament hi van arribar a participar 200 professionals.
Amb el nou protocol es pretén reflectir els canvis socials i de salut infantojuvenil dels darrers anys, així com homogeneïtzar l'atenció. Blanca Prats, cap del Servei de Salut Maternoinfantil de la Secretaria de Salut Pública, ha subratllat que "el protocol és una eina molt útil per a pediatria i ha de permetre una homogeneïtzació de tots els missatges de prevenció i promoció de la salut en el territori català".