A punt de fer quatre anys de l'inici de la pandèmia de la Covid-19, una investigació liderada per l'Hospital Universitari de Zúric (Suïssa) i publicada a la prestigiosa revista científica Science ha portat una mica més de llum sobre un dels fenòmens que encara resten com a vestigi en molts pacients de la malaltia que va sacsejar i parar el món: la covid persistent, una prolongació durant mesos de l'afecció que pateixen una minoria dels infectats pel coronavirus, un de cada deu, amb símptomes d'una grandíssima varietat que van des del mal de cap i el cansament fins a la caiguda de pèl, erupcions cutànies, pèrdua de gust i olfacte, palpitacions cardiovasculars i afectacions en la capacitat de pensament i concentració.
L'estudi, publicat aquest dijous, ha identificat un potencial biomarcador a la sang que podria permetre detectar la covid persistent: les persones afectades per aquesta patologia presenten una irregularitat al sistema immune; en concret, en les proteïnes del sistema del component, una cadena de molècules que s'encarreguen de la destrucció de patògens al cos. Una desregulació que fa que el sistema immune ataqui els seus propis vasos sanguinis i els inflama, de forma que es torna a activar el sistema immune i s'entra en un bucle que fa que la malaltia no es resolgui completament. Aquest descobriment obre la porta a dissenyar fàrmacs específics destinats a solucionar aquesta irregularitat del sistema immune per abordar l'arrel del problema que causa la covid persistent, alhora que permet millorar i accelerar el diagnòstic.
Els afectats de covid persistent presenten una disfunció al sistema immune
Els científics responsables de la investigació van analitzar durant més d'un any 39 pacients sans i 113 pacients amb covid i van agafar mostres de sang de tots en diverses ocasions per identificar els biomarcadors presents en les persones amb covid persistent, procés amb el qual van observar fins a 6.500 proteïnes diferents. Amb tot, es va identificar una major diferència en les proteïnes del citat sistema del complement, ja que totes les persones afectades de covid persistent presentaven una disfunció d'aquest mecanisme de protecció.
Tota mena de símptomes arreu del cos
A banda, l'estudi també apunta a pistes sobre per què la covid persistent es manifesta de tantes formes, amb símptomes de tota mena: el sistema del complement present a la sang arriba a tots els òrgans del cos i en aquesta interacció cada pacient amb la irregularitat immune pot causar danys i manifestar-se de forma molt individualitzada, en funció de la persona. Per això, a alguns pacients la covid persistent es pot manifestar amb símptomes al sistema digestiu, al nerviós, al respiratori o al cardiovascular, així com a la resta.