Catalunya estrena novetats en les directrius per a l'exercici de les actuacions de les infermeres en l'àmbit de la sedació intervencionista i de la sedació pal·liativa. En ple debat sobre les competències de metges i infermeres, el text assenyala que la "sedació és actualment una pràctica habitual en l'entorn sanitari en què participen activament les infermeres i infermers amb els objectius de reduir la consciència a la persona sotmesa a una prova o procediment per millorar el confort, i si és el cas, disminuir l'angoixa, així com la possible irritabilitat o agitació. I, en els casos de malaltia avançada o final de vida, alleugerir els símptomes refractaris que pugui presentar la persona atesa", segons ha recollit el mitjà especialitzat Redacción Médica.

L'objectiu d'aquest acord, publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), és establir directrius relatives a l'exercici professional de les infermeres i infermers en l'àmbit de la sedació a les quals s'haurà d'ajustar l'actuació professional de les infermeres i infermers dels dispositius assistencials públics i privats de Catalunya.

L'actuació de la infermera en dos tipus de sedacions

El document defineix diversos conceptes d'aplicació en la sedació per millorar la comprensió de l'acord i unificar criteris interpretatius. A més, per sedació intervencionista s'entén l'alteració de l'estat de consciència induït per medicaments, per reduir l'ansietat, el malestar i la resposta al dolor durant la realització d'un procediment i/o prova. Per la seva part, la sedació pal·liativa consisteix en una maniobra terapèutica prescrita per professionals que és l'administració deliberada de fàrmacs, en la dosi i combinacions requerides, per reduir la consciència d'una persona atesa amb una malaltia avançada o final de vida, tant com sigui necessària per alleujar de forma adequada un o més símptomes refractaris amb el seu consentiment explícit, implícit o delegat.

Mantenir un millor grau de benestar

El text reconeix que la infermera en l'àmbit de la sedació actua de manera autònoma, amb l'objectiu de respondre a situacions en què la persona atesa està sotmesa a una intervenció o prova cruenta o durant la situació de la persona en cures pal·liatives, en ambdós casos per mantenir un millor grau de benestar davant de la possible aparició de simptomatologia refractària, d'acord amb les disposicions vigents i els criteris de normo-praxi del seu àmbit competencial.

En el marc del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya s'ha creat una Comissió de seguiment de caràcter mixt, integrada per cinc representants dels col·legis territorials d'infermeres i infermers de Catalunya i per igual nombre d'infermeres i infermers de reconegut prestigi a l'àmbit de la sedació intervencionista i sedació pal·liativa. Aquestes persones s'encarregaran de vetllar pel compliment del previst en aquest acord i d'unificar els criteris interpretatius entre els diversos col·legis professionals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!