L’increment de la demanda, la desinformació a les xarxes i l’elevat nivell d’intrusisme en els tractaments estètics estan derivant en conseqüències perjudicials per als pacients. Amb aquest escenari, la secció de Metges d’Estètica del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), en el marc de la campanya contra l’intrusisme, ha elaborat un decàleg sobre els 10 tractaments estètics que han de ser realitzats per metges col·legiats.
El Departament de Salut defineix la medicina estètica com aquella que "inclou el conjunt d’actes, tècniques i procediments mèdics no quirúrgics dirigits a millorar totalment o parcial els aspectes inestètics o jutjats així pel pacient, com els estats de desconfort general que són conseqüència de l’envelliment fisiològic, amb la finalitat d’aconseguir millorar la qualitat de vida i el benestar físic i psíquic, que han de configurar un estat òptim de salut". Per aquesta raó, des del CoMB defensen la importància que els tractaments estiguin realitzats per un metge, que pugui fer front a qualsevol complicació derivada de la mateixa intervenció.
Tractaments estètics freqüents
El Col·legi de Metges de Barcelona inclou entre els 10 tractaments estètics més habituals que han de ser elaborats per un metge:
- Les injeccions de neuromoduladors (bòtox).
- Les injeccions d’àcid hialurònic, que s'utilitzen per augmentar llavis o pòmuls.
- Les injeccions d’estimuladors de col·lagen, que inclouen productes com la hidroxiapatita o el col·lagen, o productes per hidratar la pell.
- Les injeccions amb factors de creixement. Inclou la PRP o plasma ric en plaquetes, amb finalitats estètiques a la pell de qualsevol àrea del cos, fins i tot, el cuir cabellut per a l’alopècia.
- La col·locació de fils tensors o estimuladors a la cara o al cos.
- Tractament de taques o canvi de coloració a la cara o al cos
- L'ús de dispositius de llum per tractar la pell (excepte per a depilació), com el làser o la llum polsada intensa (IPL), excepte que siguin indicats per a la depilació làser.
- Indicació de tractaments amb aparells emissors d'alta energia, per eliminar greix localitzat, cel·lulitis, flaccidesa i altres, com la radiofreqüència, ultrasons, o l'aplicació de fred (criolipòlisi).
- La realització de procediments mèdics mínimament invasius amb anestèsia local, entre els quals s'inclou els microempelts de cabells amb tècnica FUE (extracció d'individuals dels fol·licles de la zona donant).
- Finalment, el tractament i les seqüeles derivades de tractaments estètics no realitzats per metges.
L'alerta dels metges
Els metges fan un crit d'alerta davant d'aquest intrusisme que pot provocar dany en la salut del pacient, així com implicar una despesa pública, en el cas que les persones que s'han fet una intervenció d'aquest tipus i pateixen alguna seqüela acabaran fent el tractament a la sanitat pública. En roda de premsa aquest dilluns al Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), la presidenta de la secció de metges d’estètica del CoMB, Petra Vega, ha afirmat que s'està produint una gran demanda d'aquesta mena de tractaments. "Hem detectat una banalització dels actes mèdics amb finalització estètica. I sembla que qualsevol pot fer-ho, s'està banalitzant un acte que és purament mèdic". Vega ha indicat que uns dels problemes afegits actualment són les xarxes socials, i, en últim lloc, ha destacat els col·lectius més vulnerables, entre els quals ha inclòs els adults joves, però especialment a la població de menor poder adquisitiu, que s'acull als tractaments no realitzats per metges, ja que habitualment són més econòmics.
Per altra banda, el president de la Sociedad Española de Medicina Estética (SEME), Juan Antonio López, ha denunciat aquest intrusisme, tot i que, ha detallat que no només es produeix en aquesta especialitat. Tanmateix, ha lamentat que a una persona que no és metge provocar-li una complicació a un pacient "surt molt barato", en canvi, si ho fa un metge, se li retiraria la llicència.
Denúncies i exigències dels metges
Els metges estètics alerten que el 15% dels pacients que acudeixen a les seves consultes ha patit complicacions de tractaments que no han fet metges, segons dades de la Societat Espanyola de Medicina Estètica del 2021. La doctora Vega ha detallat que els més freqüents són granulomes pels medicaments que s’han posat, o perquè s’han posat malament. Així com cremades per utilitzar equips amb molta potència. En alguns casos als pacients els han dit que els hi han posat un medicament que no era.
Segons les dades del CoMB, un 5,8% de les persones que s'han fet un tractament estètic no sap que li va realitzar. En aquest sentit, el Col·legi de metges demana una actuació més gran a la Generalitat. El secretari del CoMB, Gustavo Tolchisnky, ha sol·licitat "que es protegeixi a la població, així com que no surti tan econòmic jugar amb la salut dels ciutadans".
Pel que fa a tipus de denúncies, la més important que s'està tractant a Catalunya és una relacionada amb una possible trama de doctores russes. Tot i que, les més habituals estan relacionades amb la realització d'aquests tractaments en domicilis privats. El Col·legi ha presentat vuit denúncies darrerament per exigir la inspecció de centres en què s’han detectat irregularitats i s'ha personat contra 2 presumptes metges.