Les persones que beuen cafè al matí tenen un menor risc de morir per malaltia cardiovascular i de mortalitat global en comparació amb els que ho fan durant tot el dia, segons un estudi que publica avui la revista European Heart Journal. La investigació, dirigida per la Universitat de Tulane (EUA), ha inclòs 40.725 adults que han participat a l'Enquesta Nacional d'Examen de Salut i Nutrició dels Estats Units (NHANES) entre 1999 i 2018.

Al voltant del 36% dels participants en l'estudi prenien cafè al matí, principalment abans del migdia; el 16% al llarg de tot el dia i el 48% no consumia aquest producte. Els resultats assenyalen que, en comparació amb les persones que no prenien cafè, aquells que el consumien al matí tenien un 16 % menys de probabilitats de morir per qualsevol causa i un 31% menys de morir per malaltia cardiovascular.

Beure cafè durant tot el dia

Tanmateix, no hi va haver reducció del risc per als bevedors de cafè durant tot el dia en comparació amb qui no el prenien, ha informat, en un comunicat la Universitat de Tulane. A més, els bevedors de cafè al matí es van beneficiar dels menors riscos, tant si eren bevedors moderats (de dos a tres tasses), com si en prenien més de tres, mentre que els que consumien una tassa o menys van tenir una menor disminució del risc.

Les investigacions realitzades fins ara "suggereixen que el consum de cafè no augmenta el risc de malalties cardiovasculars, i sembla reduir el risc d'algunes cròniques, com la diabetis de tipus 2", ha indicat l'investigador Lu Qi, que ha encapçalat la investigació. Atesos els efectes que la cafeïna té en l'organisme, volien comprovar "si el moment del dia en què es beu cafè té alguna repercussió en la salut del cor", ha agregat a la nota.

La importància del moment del dia

Els resultats indiquen que "l'important no és només si es pren cafè o quan es pren, sinó el moment del dia en què es pren". "No solem donar consells sobre el moment en què es pren el cafè en les nostres orientacions dietètiques, però potser hauríem de pensar en això en el futur". La investigació no diu per què prendre cafè al matí redueix el risc de mort per malaltia cardiovascular, però Lu ha apuntat a una possible explicació: "Consumir cafè a la tarda o a la nit pot alterar els ritmes circadiaris i els nivells d'hormones com la melatonina. Això, al seu torn, provoca canvis en factors de risc cardiovascular com la inflamació i la pressió arterial". L'investigador ha indicat que són necessaris més estudis per validar aquestes troballes en altres poblacions, així com assajos clínics per provar l'impacte potencial de canviar l'hora del dia en què la gent pren cafè.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!