"Les dades, en resum, no van bé". Així ho ha constatat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa d'aquest dimarts per parlar de l'estratègia de vacunació. Les xifres d'aquesta última setmana "són de difícil interpretació" perquè bàsicament, durant tota la Setmana Santa ha estat com un dissabte o diumenge. És a dir, s'han fet pocs tests de detecció del coronavirus perquè la gent no ha anat o no ha acudit tant als centres d'atenció primària. Malgrat tot, però, ha constatat que "no deixa de ser un artefacte".
D'aquesta manera, Argimon ha exposat que normalment el que fan és comparar un dimecres amb un dimecres de la setmana anterior. Un fet que no funciona amb aquesta setmana atípica que hi ha hagut entremig. Així, ha constatat que s'han pogut trobar amb menys de 300 casos detectats d'aquest dilluns. "Aquestes 300 persones són persones que ahir podrien haver estat amb la seva família menjant la mona i per tant, amb capacitat d'infectar".
Hi haurà restriccions?
El secretari de Salut Pública també ha comentat algunes "imatges cridaneres" que s'han pogut veure aquests dies "en forma de festes, reunions sense mascareta o amb una actitud més festiva". Tot i això, ha constatat que el problema no ha estat aquí sinó amb gent que amb "simptomatologia lleugera que en condicions normals no han anat a buscar ajuda i que han estat circulant i expandint el virus".
Ara bé, Argimon també ha remarcat que caldrà esperar uns dies per poder comprovar sobre el paper l'impacte que ha tingut la interacció social d'aquests dies. En aquest sentit, però, ha ressaltat que el ritme de creixement a les UCI no es podrà sostenir. "Aquest migdia teníem 445 persones a l'UCI, el 26 de març havíem trencat la barrera dels 400. Fa just 10 dies" . Una dada que també es pot veure en els ingressos hospitalaris. Fa 15 dies, s'havia trencat –a la baixa– la barrera dels 1.400 pacients i ara hi ha més de 1.700 persones ingressades. "La tendència s'està revertint i va a pitjor".
"És una situació que haurem d'abordar. Si anem a aquest ritme, no serà sostenible", ha subratllat Argimon, que al mateix temps ha deixat la porta oberta a possibles restriccions de cara al cap de setmana, tot i que no s'ha volgut pronunciar al respecte. "Hi ha moments que penses que és necessari donar aquest aire, però hem de ser conscients de la situació en què ens trobem cada moment", ha constatat, a l'espera de veure les dades que finals de setmana o principis de la que ve. Això sí, ha detallat que "si la incidència augmenta, haurem de retirar mans de vacunació per dedicar-les a l'atenció dels malalts".
Campanya de vacunació
En aquest sentit, la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha subratllat que s'han posat ja 1.039.623 primeres dosis, que equivalen al 13,4% de la població. Unes 443.579 persones ja haurien rebut també la segona dosi, és a dir, el 5,7% de la població total. Així, s'han administrat 1.483.202 vacunes, un 95,87% del total.
Així, Cabezas també ha volgut destacar els casos de persones que s'han infectat de coronavirus tot i estar vacunades. Des de l'inici de l'any hi ha hagut 173.542 casos de coronavirus, dels quals 5.880 han aparegut en persones vacunades, un 54% en els primers 12 dies i un 82% (4.087) els primers 21 dies després de la vacuna. Unes 332 persones (5,6%) haurien agafat el virus després dels 35 dies, és a dir, aproximadament 14 dies després de la segona dosi.
El que s'observa, però, és una disminució dràstica d'ingressos i morts en les persones vacunades. Segons dades que ha facilitat el Departament i segons un estudi que s'ha dut a terme, hi ha hagut 263 ingressos en casos vacunats mentre que de no vacunats han estat 426, és a dir, una diferència del 38,3%.
Per altra banda, Salut calcula que a finals d'aquesta setmana ja es podran començar a vacunar les persones de menys de 79 anys.