El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha indicat aquest dilluns que els indicadors sobre la situació epidemiològica a Catalunya comencen a apuntar cap a una "desacceleració" de la sisena onada, tot i que "no a un gran ritme". Per això, Argimon ha assenyalat que "aquesta setmana és clau": "Hem de veure com anirem i si arribem, o no, al pic aquesta setmana".
En el marc d'una visita a la farmacèutica Hipra, que continua avançant en els seus assaigs, el titular del Departament de Salut ha afirmat que analitzen totes les dades en profunditat, també aquelles que fan referència a l'impacte social o econòmic. Argimon ha assistit a les instal·lacions d'Hipra amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès.
Revisió del passaport covid
Una de les novetats que ha traslladat Josep Maria Argimon és que aquest cap de setmana han demanat al Consell Científic Assessor de la covid-19 que "revisi la necessitat del certificat digital en les circumstàncies actuals". En aquesta línia, el conseller ha dit que "amb la variant que tenim ara, l'òmicron, canvia una mica el panorama respecte al que teníem abans amb la delta".
La situació a les escoles
Argimon també s'ha referit a la situació que es viu als centres educatius amb la pandèmia i el nombre de baixes i positius que s'han registrat en aquesta primera setmana després de les vacances de Nadal. En relació amb l'aplicació del nou protocol sobre la gestió i control de la pandèmia a les escoles, el màxim responsable del Departament de Salut ha fet una "valoració positiva" i ha agraït "l'esforç de docents i farmàcies".
Josep Maria Argimon ha remarcat el rastreig i el nombre de diagnòstics que s'han efectuat en la setmana del 10 al 16 de gener: "Han estat set dies d'activitat intensa, en només una setmana s'han prescrit i realitzat el mateix nombre de tests d'antígens que durant tot el primer trimestre del curs, 123.575 en total". D'aquests, 6.400 han resultat positius en coronavirus.
Ara, els tests d'antígens escolars també s'ofereixen a l'alumnat de primària i educació especial a partir dels 6 anys, mentre que durant tot el primer trimestre es feia als mestres d'educació infantil i primària i als alumnes d'educació secundària, batxillerat i formació professional.
Finalment, sobre les restriccions, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha asseverat que avaluen "constantment" l'evolució de la pandèmia i la "idoneïtat" de les mesures que s'adopten per poder evitar una major propagació del virus. En aquest context, Aragonès ha explicat que "les mesures que hem pres són contundents i necessàries", però ha volgut deixar clar que "no han de durar ni un dia més de l'estrictament necessari". Un exemple és el toc de queda que, si la situació és favorable, decaurà la mitjanit del dijous al divendres.
Col·laboració "al màxim" amb la comercialització de la vacuna catalana
Després de la visita a Hipra del president Pere Aragonès i del conseller Josep Maria Argimon, en nom del Govern, Aragonès ha defensat la "voluntat de col·laborar al màxim" per tal que la vacuna de la farmacèutica amb seu a Amer "s'incorpori al mercat". El president ha subratllat "l'alta efectivitat que reflecteixen els resultats preliminars". La previsió és que aquesta injecció estigui en marxa el segon trimestre de 2022, moment en què l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris la podria aprovar.
D'altra banda, Aragonès ha emplaçat les persones de 30 anys o més a rebre la tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus i també ha fet una crida als pares dels nens d'entre 5 i 11 anys perquè decideixin vacunar els seus fills: "Les vacunes són segures, són la millor forma de protegir-nos".