Aquest dilluns, des del Departament ja van explicar que la suspensió de la vacuna d'AstraZeneca durant 15 dies deixava immobilitzades a la nevera, de forma preventiva, 127.000 vacunes a Catalunya. Fet que ha obligat a desprogramar 17.000 dosis. Així ho han confirmat en la roda de premsa setmana per informar de la campanya de vacunació, centrada aquest dimarts en la vacuna d'AstraZeneca després que Espanya hagués aturat dilluns l'administració d'aquesta vacuna de manera preventiva després que s'hagin detectat alguns casos de trombosi. 

En aquest sentit, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha constatat que "aturem de manera cautelar AstraZeneca" i ha recordat que l'Agència Europa del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) està analitzant si els trombes són una conseqüència de les vacunes. Així, ha insistit, igual que l'EMA, que "avui dia el benefici de la vacunació supera els riscs". "La suspensió és cautelar i de manera preventiva. La incidència de casos és menor de l'esperada en un context de no vacunació". En un context de no vacuna, és habitual veure entre tres i quatre casos per milió d'habitants. "Estem al voltant d'una incidència d'un per un milió", ha detallat Argimon. Amb dades sobre la mà, s'han posat uns 17 milions de dosis de vacunes d'AstraZeneca, 6 milions a la UE i 11 al Regne Unit. Tal com ha explicat el secretari de Salut Pública, s'han detectat uns 11 casos a la Unió Europea i uns 3 al Regne Unit. 

 

Argimon, preocupat per la desconfiança que es pot generar al voltant de la vacuna, ha volgut donar un missatge de tranquil·litat: "La farmacovigilància funciona. Per això podem estar molt tranquils". En aquesta mateixa línia, la responsable de farmacovigilància de la Fundació Institut Català de Farmacologia, Glòria Cereza, ha dit que "tots els medicaments i vacunes tenen riscs", malgrat tot, ha comentat que "no és freqüent que es duguin a terme suspensions cautelars habitualment, però estem parlant d'una vacunació excepcional". 

Davant l'aturada, però, Argimon ha detallat que "tothom als punts de vacunació ho va entendre" i ha destacat que algunes persones es volien vacunar igualment. Es van enviar missatges sms a les persones citades per rebre la vacuna. A més, el secretari de Salut Pública també ha explicat que el 061 va rebre més d'un miler de consultes. 

Percentatge de vacunats a Catalunya

En un altre ordre de coses, la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha comunicat el percentatge real de persones vacunades a Catalunya. Així, un 8,45% de la població total ha rebut la primera dosi d'una vacuna anti-Covid. Un 3,2% de la població està totalment vacunada. En total, un 11,6% de la població catalana ha rebut, com a mínim, una dosi de vacuna contra el coronavirus

Així, des de Salut s'ha constatat que continua la vacunació en personal no essencial i persones de més de 80 anys i grans dependents. "Continuem preparant-nos per a l'abril", ha exposat. El Departament espera que el mes que ve augmentin molt les quantitats de dosis "insistint en els grups essencials".

Pel que fa a les persones que havien de rebre una segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca, des del Departament s'ha insistit que fins al mes que ve hi ha marge, ja que entre la primera dosi i la segona d'aquesta vacuna han de passar 12 setmanes. 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca / Efe