"Nosaltres havíem dit que un cert repunt el tindríem, era esperable, el que teníem previst". D'aquesta manera s'ha referit el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a la pujada de l'índex de contagi i el risc de rebrot dels últims dies. Preguntat per la situació de l'epidèmia durant la roda de premsa de presentació de l’informe Les relacions intergovernamentals de l’Estat autonòmic durant la crisi sanitària de la Covid-19, elaborat per l'Institut d'Estudis de l'Autogovern i que presentarà el seu director, Joan Ridao, Argimon ha dit que "jo crec que creixerem". Malgrat tot, també ha insistit que "el que és important és veure com afecta el sistema sanitari".

Argimon, però, no ha volgut fer saltar les alarmes. El creixement que espera el Departament de l'Rt, per exemple, oscil·la entre el 0,9 o 1,02. En aquest sentit, ha remarcat que hi ha països que van obrir abans, com Dinamarca o Alemanya i que ara estan creixent. França també comença a créixer. El que és rellevant, però, és no créixer en ingressos als hospitals i a les UCI.

En aquest sentit, ha reiterat que ara és època de coronavirus i d'adenovirus. Demanat també per la variant delta plus, que s'ha detectat al Regne Unit, ha destacat que a Catalunya no s'ha detectat encara de "manera significativa". 

Dosis de reforç i grip

Pel que fa a la vacuna de la grip i dosis de reforç del coronavirus, el conseller ha comentat que es faran dues punxades, una en un braç i l'altra a l'altre. Així, ha recordat que la vacuna de la grip és un vial preparat i no pas com les vacunes contra el coronavirus que cada vial contenien 6 o 10 dosis. La vacuna de reforç contra la covid s'administrarà a majors de 70 anys i la de la grip per a majors de 60. 

La covid, un banc de proves

L'informe presentat durant la roda de premsa, descriu les relacions entre governs de l'estat autonòmic durant la crisi de la covid. "La pandèmia ens ha posat a prova a tots, així com les relacions entre diferents territoris, autonomies i amb l’Estat. Aquest informe té un gran valor", ha destacat el conseller. En aquest sentit, també ha subratllat que "la covid és un banc de proves per replantejar moltes coses. Són molt importants les reflexions en fred. Una mirada més allunyada, però dona molta llum. Per això vull ressaltar el valor d'aquests treballs", ha insistit. 

Durant el seu torn, Ridao ha exposat que l'estudi descriu "la relació entre l'estat i les comunitats autònomes, i els possibles conflictes en relació amb la gestió de la crisi. Hem triat aquest tema, perquè és un tema molt poc estudiat i que ha estat molt rellevant aquest últim any i mig".

"La centralització política d'aquesta primera fase va ser un error, vam assistir a fets tan extraordinaris com l'alentiment de l'arribada de material sanitari, es van homogeneïtzar situacions sanitàries molt diverses i diferents", ha descrit. Així, ha volgut posar èmfasi en el fet que aquesta crisi ha obert unes quantes portes: "Hi ha dos grans temes actualment; acordar una modificació de la llei de salut pública catalana i també l'espanyola, per gestionar els temps de crisi i també tenim un problema, el qüestionament de la cogovernança, que pot ser impugnada pel TC".

 

 

Imatge principal: el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, durant una sessió de control al Parlament / ACN