El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha defensat que s'avancessin 35 milions d'euros que la Generalitat va fer a l'empresa Basic Devices SL. Es tractava, aleshores, d'un contracte d'emergència per l'aprovisionament de material sanitari realitzat el 20 de març del 2020 per part de l'Institut Català de la Salut (ICS) que ja tenia l'etiqueta d'"operació de risc".
"Era necessari assumir-lo perquè no ens podíem quedar sense elements de protecció fonamentals per als nostres professionals", ha reiterat aquest dijous en una comissió de salut al Parlament. En aquest context, ha posat èmfasi en la situació d'excepcionalitat derivada de la primera onada de la pandèmia.
Faltava material sanitari
El conseller ha reivindicat que l'Oficina Antifrau de Catalunya, que descriu l'avançament com un acte de temeritat, no ha trobat cap element delictiu ni de corrupció, un informe que segons ha destacat el conseller també ha fiscalitzat la Sindicatura de Comptes.
"No ens equivoquem", ha remarcat el titular de Salut, que ha insistit textualment que en una situació de màxima escassetat de material sanitari i de més pressió assistencial la compra va servir per protegir els professionals sanitaris del sistema de salut català. El conseller ha posat de manifest que "sempre és més fàcil i còmode no assumir cap risc" però que, en el context de primera onada, havien de fer aquesta compra de material i ha recordat que l'informe es troba en procés de presentació d'al·legacions.
Què han dit els grups?
Després d'una primera intervenció del conseller, ha arribat el torn dels grups. En aquest context, per a la diputada socialista Assumpta Escarp la paraula temeritat que ha fet servir Antifrau "fa por i genera desconfiança", per la qual cosa ha reivindicat la importància d'oferir el màxim d'informació des de les administracions públiques. En aquesta mateixa línia s'ha manifestat el diputat d'ECP David Cid, que ha aclarit que la situació els primers mesos va ser molt complexa, però igualment ha instat Argimon a analitzar què es va fer bé i què es va fer malament perquè no torni a succeir.
Per altra banda, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha apostat per "generar mecanismes en clau de producció local" per evitar situacions de falta de material sanitari com a la primera onada, en què considera que la sanitat privada en va sortir beneficiada.
El diputat de Junts Jordi Fàbrega ha defensat que "aquesta operació va salvar vides", una idea que ha ratificat el diputat d'ERC Juli Fernàndez, que ha argumentat que la temeritat hagués estat no fer res davant de la falta de material.
Finalment, la diputada de Cs Anna Grau ha acusat Argimon de fer "un Ayuso" en referència a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i la diputada de Vox Maria Elisa García ha lamentat textualment la poca credibilitat del departament.