A les portes de l'enduriment de les restriccions per fer front contra el coronavirus, el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha contestat aquells dubtes que genera tancar bars i restaurants, limitar la cultura, els centres esportius i el comerç en termes generals. La iniciativa del Govern pren com a referència els diversos models que s'estan aplicant a Europa i demana posar la mirada al continent i no a les conductes que es repliquen en altres punts de l'estat, com a Madrid.
El model és Europa
En una entrevista a Rac1, Argimon reitera que "el virus està avançant a Europa de manera molt ràpida i tots els països estan prenent mesures que no difereixen de les nostres, no estic d'acord que les nostres mesures siguin més contundents respecte altres". A tall d'exemple, a França s'ha decretat el toc de queda, o confinament nocturn com anomena el president Macron, de les nou de la nit a les sis del matí per les properes setmanes. Mentre que a Portugal s'ha decretat l'estat de calamitat i han tornat les reunions de cinc persones com a màxim.
Precisament, el ministre de Sanitat Salvador Illa ha felicitat el govern català per les mesures. Ambdues administracions, segons explica Argimon, tenen una relació "fluïda" però també es trasllada des de Catalunya tot allò que "no es veu".
Tornant a Catalunya, Argimon situa el varem sobre la contundència de les mesures en la normalitat que les xifres obliguen a prendre. Així doncs, les dades d'ara són similars a les de l'inici de la pandèmia el passat mes de març. La diferència que subratlla és la capacitat del sistema i admetre que "s'haurien pogut fer millor les coses". Actualment hi ha més de 2.000 rastrejadors i es continua treballant per millorar el sistema. A més, Argimon lamenta les deficiències: "Nosaltres no tenim borsa d'infermeria i medicina, i pràcticament no tenim auxiliars de clínica".
Els petits empresaris i l'Ibex
L'altra peça clau d'aquestes restriccions és l'economia. Tot i centrar-se des del Departament de Salut en l'aspecte sanitari no omet el problema i se'n sent responsable: "Jo me'n vaig a dormir pensant en la gent que divendres potser es queda sense feina".
En un exercici de realisme i sinceritat no ha negat que "les empreses de l'Ibex continuaran guanyant diners amb un confinament llarg". La preocupació la lliga a les persones que es poden quedar sense feina a la restauració o l'oci nocturn, de l'atur juvenil. I ha recordat la frase que sempre reitera en moltes entrevistes: "L'economia és salut".
Bars de carretera oberts?
Malgrat que Protecció Civil ja hagi donat els detalls de les noves mesures que entren en vigor, continuen havent dubtes sense resoldre. D'una banda, la durada. Pot allargar-se més de quinze dies i el secretari de Salut Pública no nega que les dades segurament no milloraran gaire. De l'altra, aspectes més concrets sobre l'obertura de bars i restaurants de carretera.
A les portes de tancar la restauració, aquest aspecte "s'estudiarà" ja que dona un servei bàsic als transportistes que passen llargues hores a les carreteres. I sobre l'obertura del Camp Nou per mil aficionats en el proper partit de Champions contra el Ferencváros d'Hongria, no ha amagat el seu malestar: "No seria la imatge que preferiria amb les restriccions que hem anunciat".