El precedent francès es pot replicar a Catalunya. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha admès en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio que estan estudiant reduir la quarantena de quinze a set dies: "Jo era més prudent, passar de quinze a deu dies, però estem analitzant la proposta". Ara, cal conèixer les conclusions dels experts per acabar d'avaluar la idea i marcar els dies exactes que s'hauran de fer aïllats si detectem un cas de coronavirus al nostre entorn més immediat.
Ahir, el primer ministre francès, Jean Castex, va admetre que malgrat "l'augment sensible" de les hospitalitzacions i el creixement entre les persones grans en els darrers dies, França està preparada per canviar aquest confinament. La decisió s'ha pres amb l'aval del consell d'assessors científics per motius pràctics i amb la conclusió que el veritable risc de contagi està en la primera setmana. No obstant, el govern francès intensificarà els controls perquè tots aquells que hagin d'estar tancats, compleixin la norma.
La proposta a Catalunya arriba en un moment de calma relativa: "Sembla que estem tranquils però no estem bé. Preveia una certa pujada de la corba però estem estabilitzats", admet Argimon a qui el mes d'octubre li sembla molt lluny i tan sols pensa en el demà més immediat. Caldrà veure la reacció del coronavirus amb l'obertura de les escoles, en termes d'augment de mobilitat, però des de Salut confirmen que aquest mes no s'ha notificat un repunt brusc dels casos. El problema principal són els entorns propers i la relaxació i és en aquests dos aspectes on es vol conscienciar: "El virus ara està mutant i ens estem infectant en entorns molt propers on pensem que són segurs". Fins i tot, el secretari de Salut Pública ha admès que això passa en el personal sanitari "durant els descansos".
Escoles i avis
Mirant l'actualitat més immediata, toca parla del retorn a les aules. Argimon ha avisat que més enllà de preservar la salut dels més menuts, a partir de dilluns també s'ha de tenir en compte la dels més grans. Amb l'inici del nou curs escolar, són molts els avis i àvies que recullen cada tarda els seus nets a la sortida de classe. Un costum que ha demanat erradicar en la mesura que sigui possible: "Hem d'intentar evitar que els avis recullin els nens a les escoles". Per aquells pares que no puguin trobar una alternativa, el secretari de Salut Pública insisteix amb què les persones grans no obviïn rentar-se les mans i portin la mascareta sempre: "Fer vida normal però amb aquestes condicions".
El discurs sobre les escoles és el mateix que hem escoltat en els darrers dies, les escoles són segures: "És importantíssim que s'obrin. Els pares i mares han d'estar tranquils però això no vol dir que tinguem casos". I remet el fet de tancar una classe a "la nova normalitat". Aquesta última setmana, ja s'ha tingut constància d'una escola esportiva i una llar d'infants que han patit un positiu. Ara bé, Argimon també recorda que els casos que se'n derivin de forma immediata a partir d'ara no tindran res a veure amb el funcionament de les aules: "Els positius que apareguin la setmana que ve no s'hauran contagiat al centre. El virus encara no ha tingut temps".
Pensant en un dels sectors de risc, els avis i per tant la gent gran, Argimon convida als mateixos polítics del govern a reflexionar sobre la gestió de les residències: "Encara hem de flexibilitzar més les mesures que s’apliquen”. I ha lamentat, com algunes famílies ja han denunciat públicament que "potser no miraran pel coronavirus però sí de pena". Davant l'aïllament social endurit per la Covid-19, el secretari demana "liberalitzar" aquests centres.
Vacunes
Cal distingir dues vacunes: una que ja tenim al nostre abast i una altra que la societat anhela. La primera és la de la grip i Argimon demana que aquells que no se l'hagin medicat els anys anteriors tampoc ho facin ara: "Aquest hivern no haurem de fer una vacunació massiva contra la grip”. Pel que fa a la del coronavirus, trenca amb el mite que aquesta és la solució màgica a la pandèmia: "La vacuna ens ajudarà però no solucionarà el problema". En clau de futurible, el secretari de Salut Pública espera no estar parlant d'aquí un any del coronavirus tot i que això "no vol dir que hagi desaparegut".
Més enllà de les vacunes, ara també es treballa amb proves que detectin de forma més ràpida la Covid-19. Els resultats es podrien conèixer pràcticament al moment però de totes maneres, el sistema català no preveu fer una PCR a tothom quan acabi la seva etapa de quarantena: "No podem fer una PCR als deu dies. Amb personal essencial sí però no amb tothom". Argimon ho excusa amb el risc de col·lapse i no amb la incapacitat del sistema per tenir suficients testos. Així doncs, als professors tampoc se'ls realitzarà.
Argimon, en el càrrec des de finals de juny, ja s'ha guanyat un lloc mediàtic destacat amb poc més de dos mesos. El periodista Roger Escapa li ha preguntat si li han sortit nòvies polítiques i si es planteja fer carrera. Aquest, no ha tancat la porta però el seu missatge, ara per ara, és contundent: "És necessari que no se m'identifiqui amb ningú".