Des de la matinada d'aquest divendres la majoria de les restriccions sanitàries respecte a aforaments i limitacions horàries han estat retirades, amb una excepció: l'oci nocturn. Aquest sector segueix tancat i en procés de negociar la seva reobertura. La decisió del Govern de no incloure aquest sector en l'eliminació de restricció ha aixecat polseguera. L'Executiu de Pere Aragonès ha insistit en diverses ocasions que la prioritat és poder reobrir tots els sectors, quan la situació epidemiològica ho permeti. En aquesta línia el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'ha mostrat partidari d'una possible data perquè les discoteques aixequin de nou la persiana: l'11 de febrer. "Va sortir aquesta data. És un sector que ha estat molt castigat. Sempre en aquesta inestabilitat en què ens movem, penso que hem d'anar obrint tots els entorns", ha afirmat.

 

En una entrevista a l'ACN, el conseller de Salut ha parlat sobre la situació de l'oci nocturn i la seva possible reobertura. En cas que s'acabés de concretar l'obertura per a l'11 de febrer, Argimon ha exposat que no considera necessari que s'hagués de mantenir la mesura de reclamar el certificat covid per accedir a aquesta mena de locals, sobretot perquè l'ús d'aquesta també ha estat retirat durant la matinada d'aquest divendres. "Si acabem decidint que aquesta capa de seguretat amb la variant òmicron ja no ho és tant, no ho serà ni per a l'oci nocturn, ni la restauració ni els gimnasos", ha explicat. Tot i matisar alguns aspectes sobre la possible reobertura del sector, Argimon ha remarcat que la decisió final correspon a la Comissió delegada del Govern en matèria de la covid-19, que aplega "moltes veus" i "valora elements com el de la salut, el social o l'econòmic".

Primer dia sense restriccions 

Des d'avui les limitacions d'aforaments, horàries i l'ús del passaport covid per accedir als locals de restauració, culturals o els gimnasos formen part del passat. Les decisions d'anar aixecant mesures s'han anat anunciant al llarg de la setmana, sent la retirada del passaport covid la darrera en fer-se pública. Sobre la retirada de les mesures, el conseller ha dit que entén que alguns experts del Comitè científic assessor discrepin d'aquesta decisió. "Si volem que el virus no s'estengui, has de reduir la interacció. Les decisions són diferents quan les prens en uns entorns o en uns altres", ha afirmat Argimon, que ha afegit: "La Comissió delegada ha de prendre les decisions tenint en compte molts vessants i són decisions que no són innòcues des de molts punts de vista. Tenim molts exemples d'arreu d'Europa de decisions que de vegades no són ben enteses".

A més de la retirada de l'obligatorietat del passaport covid per accedir als locals prèviament esmentats, des d'avui també s'han retirat les següents mesures:

  • Es retiren totes les limitacions d'aforament que afecten la restauració, la cultura, els gimnasos, els parcs d'atraccions, els equipaments cívics, els actes religiosos, bingos, sales de joc i cerimònies civils. És a dir, en qualsevol d'aquests actes es recupera el 100% de l'aforament. 
  • S'eliminen les limitacions horàries. Tots els negocis o activitats podran tornar als seus horaris habituals, és a dir, els que marquen les seves llicències. 
  • S'aixequen les limitacions en les trobades socials. Fins ara el màxim de persones que podien participar en aquesta mena de trobades eren 10. Malgrat que aquesta restricció també cau, la Generalitat recomana al sector de la restauració que mantingui un màxim de 10 comensals per taula. 
  • Cau la recomanació a fires i congressos perquè la seva activitat es faci de forma telemàtica. No tenien prohibida la presencialitat, però no es recomana. Ara, aquests esdeveniments poden recuperar la seva activitat de forma 100% presencial. 

Context epidemiològic

Aquestes decisions arriben en el que pot acabar sent el principi de l'estabilització de la sisena onada. Els darrers dies alguns dels indicadors que més han marcat aquesta onada han comentat a mostrar indicis d'estancament. El cas més cridaner són els contagis, que fa dos dies que es mantenen al voltant dels 35.000 diaris, darrere dels més de 50 als que s'ha arribat en aquesta fase de la pandèmia marcada per la variant òmicron. Tot i això, hi ha espais que continuen vivint els estralls de la variant més contagiosa coneguda fins al moment. El sistema sanitari segueix tensat, especialment pel que fa a les hospitalitzacions diàries, les quals continuen a l'alça. Per altra banda, però, les UCI han començat a buidar-se a poc i es mantenen per sota de 500 crítics per covid.