La situació epidemiològica a Catalunya és "complicada". El conseller de Salut, Josep M. Argimon, ha anunciat que preveu que s'arribi al pic assistencial a les UCI a principis d'agost amb uns 700 pacients.
El punt màxim d'ingressos hospitalaris s'assolirà la setmana vinent, després superar el pic de contagis. "La situació no és favorable", ha recordat aquest dimecres Argimon en la seva compareixença a la Comissió de Salut al Parlament. Per això ha dit que cal esperar a veure com serà l'afectació assistencial durant les pròximes setmanes.
Un canvi de percepció
Tot i que s'ha entrat en una fase de descens, Argimon ha insistit en el fet que cal prudència a l'espera de l'estabilització. "Estem baixant els contagis, però no amb la mateixa velocitat amb la qual es va produir l'ascens", ha subratllat.
Sobre els motius pels quals s'ha arribat a la situació epidemiològica actual, el conseller ha destacat tant l'evolució de la variant delta del virus com del canvi de percepció de la població pel que fa a la pandèmia. "La pandèmia no ha acabat, és necessari que reduïm la interacció social", ha indicat. A més, tot i que "el ritme de vacunació és molt bo, no ha estat suficient per parar la pandèmia".
A l'espera dels estudis sobre els festivals
Però els diputats dels diferents grups parlamentaris han criticat la celebració a principis de juliol de grans esdeveniments com els festivals d'estiu. "Els festivals han ajudat a empitjorar la percepció sobre la pandèmia, però no en el sorgiment de brots", ha dit Argimon, que està a l'espera dels "resultats dels estudis" sobre aquests esdeveniments.
El conseller ha tornat a fer autocrítica i ha reconegut que no va ser capaç de "predir el que ha acabat passant". "Molts de nosaltres no ens vam saber avançar a la situació, no vam veure venir la cinquena onada", ha afegit.
Malgrat l'autocrítica, Argimon també ha defensat les mesures que ha pres el Govern per combatre l'empitjorament de les dades. "És important actuar. Des que vam detectar la cinquena onada, hem començat a prendre mesures", ha comentat. Algunes d'aquestes restriccions són el famós toc de queda per municipis, el tancament de les activitats d'oci a les 00.30 h o el cribratge als joves que participen en colònies o casals d'estiu. Tot i això, "no hi ha solucions infal·libles", ha lamentat.
Pel que fa a la resolució del Servei Català de la Salut (CatSalut) mitjançant la qual ambulatoris i hospitals han de reservar tota la capacitat per l'activitat urgent, emergent i que no es pot endarrerir, el conseller ha defensat que és el mateix recurs que el Departament va fer servir a la primera i a la segona onada. També ha dit que farà "tot el possible per no tocar les vacances dels professionals sanitaris, però és una possibilitat real".