El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha afirmat que la verola del mico podria quedar-se a Catalunya. "És possible que sigui una malaltia que es quedi", ha advertit el conseller, en una entrevista a Europa Press. És a dir, que no acabi sent un fet puntual. Malgrat tot, Argimon ha remarcat que és una patologia autolimitada que acaba entre dues i quatre setmanes.
La Generalitat treballar per contenir els contagis. El passat dijous, va començar la vacunació a Catalunya. Sobre les vacunes, Argimon ha afirmat que pressionarà al govern espanyol perquè demani a la Unió Europea (UE) més. "Pressionarem perquè també es pressioni Europa i disposar de més vacunes", ha remarcat i ha recordat que Catalunya és de les comunitats autònomes amb més casos i la que té més persones en tractament amb Proxilaxis Pre Exposició (PrEP) a programes de prevenció de persones que ja tenen el VIH, un dels criteris per a la vacunació. Actualment, Catalunya compte amb 1.643 vacunes de les 5.300 que ja han arribat a Espanya.
Malgrat la seva voluntat de pressionar per obtenir més vacunes, Argimon ha reconegut que Europa "tampoc ho té fàcil" per aconseguir més dosis i ha explicat que Catalunya ja ha traslladat la petició de disposar de més vacunes al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i la Comissió de Salut Pública.
Emergència sanitària global
L'entrevista al conseller arriba un dia després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declari l'expansió dels darrers mesos de la verola del mico com una emergència sanitària global. L'organització afirma que el punt més crític de l'emergència se centra el continent europeu. La declaració de la verola com emergència global no ha estat senzilla i l'OMS s'ho ha rumiat molt. Però finalment, el passat dissabte, el director general de l'OMS, el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, va anunciar que, donat el nombre de casos arreu del món de verola del mico, aquesta ja constitueix una "emergència de salut pública d'interès internacional".
Per contenir la malaltia, Catalunya està vacunant des del dijous als col·lectius prioritaris, a persones que hagin estat exposades al virus i puguin tenir complicacions com ara menors, dones embarassades i a persones en tractament amb immunosupressors, així com professionals sanitaris que hagi atès un cas sense la protecció adequada. A més, Argimon ha demanat evitar contactes estrets si s'està infectant.
Els símptomes en la primera fase d'infecció són febre, mal de cap intens, limfoadenopatia (inflamació dels ganglis limfàtics), mal d'esquena, miàlgia (dolors musculars) i astènia intensa (manca d'energia). Posteriorment, el pacient desenvolupa una segona fase que consisteix en una erupció que es produeix en la pell.