L'aspirina pot convertir-se en un aliat a l'hora de prevenir el desenvolupament de diversos tipus de càncer del tracte digestiu, inclosos alguns de de tan complicats com el de pàncrees o fetge. Així queda de manifest en l'anàlisi més gran i complet fins ara que s'ha fet sobre això, publicat a la revista Annals of Oncology.

En total, es van examinar 113 estudis realitzats sobre la població general, dels quals 45 tractaven sobre càncer de còlon i van incloure 156.000 casos. També es van analitzar altres tipus, com el d'esòfag, estómac, càrdies gàstric, fetge, vesícula biliar i conductes biliars i pàncrees.

Els investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Milà van trobar l'evidència que l'ús regular de l'aspirina està associat amb una reducció significativa en el risc de desenvolupar tots aquests tipus de càncer, a part del càncer de cap i coll. Específicament, l'ús d'aquest fàrmac va produir un 27% menys de risc de càncer colorectal, un 33% menys risc de càncer d'esòfag, un 39% menys risc de càrdies gàstric, un 36% menys risc de càncer d'estómac, un 38% menys als conductes biliars i un 22% menys de càncer de pàncrees.

Segons els experts, per a aquest any 2020 hi ha previstes 175.000 morts per càncer colorectal a la UE, de les quals al voltant de 100.000 seran en persones d'entre 50 i 74 anys. Si assumim que l'ús regular de l'aspirina augmenta del 25% al 50% en aquest grup d'edat, això significaria que entre 5.000 i 7. 000 morts per aquest tipus de càncer i entre 12.000 i 18.000 casos nous podrien ser evitats mitjançant l'ús regular d'aspirina.

Els investigadors també van analitzar l'efecte de la dosi d'aspirina en el càncer colorectal. En concret, de la dosi baixa (100 mg), la dosi regular (325 mg) i la dosi alta (500 mg), combinades amb diferents freqüències a llarg del temps. Van trobar que el risc de càncer es va reduir amb l'augment de la dosi; una dosi d'aspirina entre 75 i 100 mg per dia es va associar amb una reducció del 10% en el risc de desenvolupar càncer d'una persona en comparació amb les persones que no prenen aspirina; una dosi de 325 mg al dia es va associar amb una reducció del 35%, i una dosi de 500 mg al dia es va associar amb una reducció del risc del 50%.

Aquestes últimes dades requereixen un aprofundiment més important, però apunten que l'efecte de l'aspirina és certament important. Això sí, cal saber que l'elecció de la dosi també ha de tenir en compte el risc potencial de patir hemorràgies estomacals.

Les troballes per al càncer de pàncrees i altres tipus de càncer del tracte digestiu poden tenir implicacions per a la prevenció d'aquestes malalties altament letals. Per al càncer de pàncrees, el risc de la malaltia va disminuir en un 25% després de cinc anys entre les persones que van prendre aspirina regularment en comparació amb les que no.

Finalment, els experts recorden que prendre aspirina per a la prevenció del càncer d'intestí, o qualsevol altre tipus de càncer, només s'ha de fer en consulta amb un metge, perquè cal tenir en compte factors com el sexe, l'edat o els antecedents familiars.