L'assaig clínic d'un cribratge massiu en un concert a la Sala Apolo aquest dissabte posa a prova l'eficàcia dels tests ràpids d'antígens per poder celebrar grans esdeveniments. Així ho persegueix l'estudi liderat per l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) i que compta amb la col·laboració de la Fundació lluita contra la Sida i del Primavera Sound.
Inicialment el concert havia de celebrar-se a l'octubre i comptar amb fins a un miler d'assistents. El context de la segona onada de la pandèmia, però, ha portat els organitzadors de l'assaig a ajornar-lo fins aquest dissabte a la tarda i a reduir la capacitat màxima d'assistència a 500 persones.
Tests d'antígens a tots els assistents
Els candidats a assistir al concert s'han hagut de fer prèviament un test d'antígens i en alguns casos també PCR. Les proves s'han organitzat entre divendres i dissabte i fins avui al migdia encara hi havia persones fent-se proves en carpes habilitades al Parc de les Tres Xemeneies. En cas de donar negatiu, podran optar a anar finalment al concert, que se celebrarà durant la tarda.
Segons ha informat l'organització als participants voluntaris de l'assaig, se'ls ha notificat una estona abans si han estat escollits per acudir al concert o no. Tant si són escollits com si no per al concert, el 20 de desembre hauran de sotmetre's a una segona prova diagnòstica.
La importància del concert-assaig en el futur de la cultura
El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, ha assegurat a RAC1 que de l'assaig en depenen grans esdeveniments com el Primavera Sound, però també el Mobile i altres congressos que hi ha a Barcelona habitualment.
"Si surt bé és força representatiu i pot ser traslladable a esdeveniments més grans on s'apliquin les mateixes mesures", ha reconegut Clotet.