El MYC és un dels gens més cobejats en la investigació contra el càncer perquè participa en el progrés de múltiples tumors, i ara un fàrmac experimental, Omomyc, ha demostrat en la seva primera fase d'assaig clínic en pacients, ser eficaç per inhibir la seva acció i, fins i tot, en alguns casos estabilitzar la malaltia d'una forma segura. L'estudi, liderat pels científics de l'Institut d'Oncologia de Vall d'Hebron (VHIO), és un dels projectes que es presenten en un simposi internacional d'assajos clínics que arrenca aquest dimecres a Barcelona. A més, l'equip del VHIO està en converses amb diverses empreses farmacèutiques per iniciar assajos clínics més extensos a mitjans de 2023.

En la trobada que comença aquest dimecres es reuniran 1.500 experts internacionals al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), està organitzada per les principals associacions de recerca en càncer als dos costats de l'Atlàntic: l'Organització Europea per a la Recerca i el Tractament del Càncer (EORT, sigles en anglès), l'Institut Nacional de Càncer dels Estats Units (NCI) i l'Associació Americana de Recerca en Càncer (AACR). I es presentaran els resultats de l'assaig en fase I de la doctora Elena Garralda, directora de la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer (UITM)-CaixaResearch del VHIO.

La Dra. Laura Soucek i la Dra. Elena Garralda investigadores de l'assaig / Vall d'Hebron

Assaig clínic en fase I

La investigació s'ha completat amb èxit en la primera fase d'assaig en humans - que habitualment són tres abans de l'aprovació i comercialització-, i els resultats són esperançadors perquè van contra un gen MYC que està molt present en el càncer. Els científics del VHIO han desenvolupat una miniproteïna, l'Omomyc, que en els primers experiments en el laboratori i en ratolins, ja van observar que era capaç d'inhibir l'acció de l'MYC per promoure el creixement tumoral. "MYC és un dels objectius més buscats en el càncer perquè exerceix un paper clau en la conducció i el manteniment de molts càncers humans comuns, com el de mama, pròstata, càncer de pulmó i d'ovari, i fins avui, no s'ha aprovat per a ús clínic cap fàrmac que l'inhibeixi", ha assenyalat la Dra. Garralda.

En l'assaig clínic, que es va iniciar l'abril de 2021, han participat 22 pacients amb nou càncers diferents per avaluar la seguretat d'Omomyc i veure si hi havia signes primerencs de control del càncer. Els pacients presentaven una varietat de tumors sòlids, inclosos càncer de pàncrees, intestí i pulmó de cèl·lules no petites, i tots ells havien rebut entre tres i tretze tractaments prèviament, i patien metàstasis. Se'ls va administrar Omomyc per via endovenosa una vegada per setmana. 

Resultats

En 8 de 12 pacients als quals se'ls va realitzar una tomografia computeritzada (TC), després de 9 setmanes de tractament mostraven que s'havia aturat el creixement del tumor i estava estable. D'aquests, dos tenien càncer de pàncrees, tres eren de còlon, un de pulmó de cèl·lules no petites, un altre un sarcoma i l'últim un tumor de glàndula salival.

El fet més destacat és d'un pacient amb càncer de pàncrees que va estar sota estudi durant més de sis mesos, i en el qual el tumor es va reduir en un 8% i va haver-hi una reducció del 83% en l'ADN derivat del tumor que circula en el torrent sanguini. A més, també hi ha un pacient amb un tumor de la glàndula salival la malaltia de la qual es manté estable i encara està en l'estudi després de 15 mesos, i un pacient amb sarcoma, que havia respost molt poc a tractaments previs, que es va mantenir estable 8 mesos, segons ha explicat la doctora Garralda. "Encara és molt d'hora per avaluar l'activitat del fàrmac, però estem veient l'estabilització de la malaltia en alguns pacients", ha destacat la investigadora, que ha remarcat que a més els marcadors biològics corroboren que estan "apuntant a MYC amb èxit". Aquests resultats preliminars es continuaran avaluant en la fase II de l'assaig clínic, que començarà en els pròxims mesos. 

"És un gran orgull i satisfacció per a nosaltres veure com Omomyc aconsegueix fer un pas més en el seu desenvolupament", ha expressat la Dra. Laura Soucek, codirectora del Programa de Recerca Traslacional i Preclínica i cap del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO. Les dades que ara es presenten "ens fan continuar sent optimistes i esperem que tota aquesta recerca serveixi finalment per a poder portar al nostre fàrmac fins a la pràctica clínica i així ajudar a millorar la supervivència dels pacients amb càncer", explica la Dra. Soucek.

Pocs efectes secundaris

Els efectes secundaris adversos relacionats amb el tractament més comuns van ser reaccions lleus a la infusió intravenosa, com a esgarrifances, febre, nàusees, granellada i pressió arterial baixa. Els nivells de dosis més alts es van associar amb més reaccions a la infusió, però es van tractar fàcilment. Un altre aspecte important de l'estudi se centrava a avaluar la farmacocinètica d'Omomyc, per a veure si la vida del fàrmac en l'organisme del pacient era suficient per poder tenir un impacte sobre el tumor. L'anàlisi de com es va absorbir i va processar Omomyc en el cos va indicar que va romandre durant almenys 50 hores en la sang, i, possiblement, encara més en els tumors