Un assaig clínic impulsat per la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), en el qual s'ha combinat la immunoteràpia i la quimioteràpia, ha mostrat resultats prometedors en pacients amb càncer de pàncrees metastàtic: quatre de cada deu pacients van experimentar una reducció del tumor al cap d'un any, de mitjana. Aquest projecte, anomenat Optimize-1 i publicat a la revista científica The Lancet Oncology, avalua la seguretat i l'eficàcia de combinar un agonista de CD40 amb quimioteràpia en pacients amb adenocarcinoma ductal pancreàtic avançat, un dels càncers de pàncrees més agressius i amb pitjor pronòstic.

Els resultats de l'estudi revelen que aquest assaig ha tingut una taxa de resposta objectiva del 40% juntament amb una mitjana de durada de la resposta de 12,5 mesos i una mitjana de supervivència general de 14,3 mesos. "Són resultats realment prometedors si tenim en compte que actualment no comptem amb estratègies terapèutiques eficaces per a aquests pacients, així que és crucial continuar investigant noves oportunitats", ha afirmat la doctora Teresa Macarulla, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona.

Els anticossos agonistes de CD40 són fàrmacs capaços d'estimular diferents cèl·lules immunitàries contra les cèl·lules tumorals. "És com prémer l'accelerador del sistema immunitari del pacient. Aquesta activitat antitumoral sumada a la quimioteràpia és la que hem avaluat a l'estudi", explica la també cap del Grup de Tumors Gastrointestinals Superiors i Endocrins de l'hospital. La immunoteràpia ha revolucionat l'oncologia en les darreres dècades en activar el sistema immunitari del pacient contra les cèl·lules tumorals, tot i que encara no funciona en tots els pacients ni en tots els tipus de tumors, en part per les dificultats que representa el seu microambient tumoral immunosupressor.

Dra Teresa Macarulla vall d'hebron
Dra. Teresa Macarulla, Hospital Vall d'Hebron


A l'assaig Optimize-1 hi han participat 77 pacients amb adenocarcinoma ductal pancreàtic metastàtic que no havien estat tractats prèviament quimioteràpia o recent diagnosticats. Tots ells van rebre la combinació de l'anticòs IgG1 agonista de CD40 i quimioteràpia, obtenint una taxa de resposta objectiva del 40%, és a dir, que en quatre de cada deu casos es va observar reducció del tumor durant el tractament. Així mateix, la mitjana de durada de la resposta va ser de 12,5 mesos i la supervivència lliure de progressió va assolir una mitjana de 7,7 mesos, amb una mitjana de supervivència global de 14,3 mesos.

Es tracta d'uns resultats que milloren els pronòstics actuals, ja que actualment la mitjana de la supervivència general de l'adenocarcinoma ductal pancreàtic metastàtic des de la presentació per primera vegada del càncer al cos és inferior a l'any. "Això obre la porta a investigar aquesta combinació en un assaig clínic fase 3 per validar la seva eficàcia en un nombre més gran de pacients", ha assegurat la doctora Macarulla. Els resultats d'aquest estudi es van presentar al Congrés de la Societat Americana d'Oncologia Mèdica (ASCO), que va tenir lloc entre el 31 de maig i el 4 de juny, i es van publicar en paral·lel a la revista The Lancet Oncology.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!