Mesures extremes. Davant de l'avenç de la sisena onada de la covid-19 a Catalunya, el comitè científic assessor de Salut no descarta "un confinament de durada curta" en el pitjor dels escenaris, "com estan fent en altres països d'Europa". Així es planteja en l'informe presentat aquest dilluns al Govern, on s'especifica que si les restriccions recentment proposades "no fossin prou efectives", el tancament de la població podria ser una opció en cas que la transmissió comunitària estigués descontrolada i excedís les capacitats de resposta del sistema sanitari.

En l'apartat de mesures no farmacològiques, els experts parlen de "la possibilitat d’aplicar mesures més restrictives, inclòs un confinament de durada curta, com estan fent altres països d’Europa, no es pot descartar en el pitjor escenari 19 de futur, però s’haurà de valorar en cas que les mesures proposades en aquest document no fossin suficientment efectives". 

Endurir restriccions, però sense toc de queda

El comitè científic assessor avisa en el text de la ràpida de la variant òmicron a escala mundial, afirmant que és molt més contagiosa que la variant delta. D'aquesta manera, preveuen que la nova soca serà la predominant abans de finals d'any, fixant els nous casos diaris en més de 25.000 el gener de 2022 i amb un impacte "molt elevat sobre el nombre d'hospitalitzacions". És per això que els experts recomanen una sèrie de restriccions més dures que les que el Govern ha acabat posant finalment sobre la taula aquest dilluns.

Si bé en cap part del text es parla del toc de queda, el comitè sí que veia necessari reduir les reunions en l'àmbit públic a un màxim de quatre persones, limitar les reunions en l'àmbit privat només a grups de convivència, afavorir torns escalonats de treball, promoure el transport en bicicleta o caminant, augmentar la freqüència d'horaris en el transport públic o evitar la presència de més de dos passatgers per fila de seients en taxis. Fins i tot recomanava directament a la població sortir del domicili només per necessitat i evitar viatjar en hores punta (excepte per activitats essencials).

El text també dedica una part a les activitats considerades d'alt risc, on es proposava la suspensió del servei en zones interiors dels establiments de restauració, d'activitats esportives no professionals o federades en espais interiors, d'aquelles en zones interiors dels locals d'apostes, bingos, salons recreatius i de jocs, el tancament de l'oci nocturn i la reducció de l'aforament de l'exterior al 50% i limitació d'horaris de servei en hostaleria i restauració. Per les de risc intermedi, els científics consideraven adient una reducció del 50% de l'aforament en cinemes, teatres, auditoris, circs de carpa, biblioteques, arxius, museus, sales d'exposicions, monuments i altres centres culturals, així com l'ensenyament a distància en acadèmies, autoescoles i altres centres no reglats, limitar els horaris d'obertura dels establiments comercials no essencials i tancar les zones comunes d'hotels, albergs i altres allotjaments turístics.

En el document també s'incideix en el diagnòstic de casos, de rastreig i seguiment de contactes, demanant "reforçar la capacitat de monitoratge molecular de les variants virals". Igualment, els experts remarcaven la importància de "redirigir l'activitat burocràtica a altres àmbits administratius per aprofitar al màxim la capacitat clínica, diagnòstica i vacunal dels professionals dels equips d'atenció primària".

 

 

Imatge principal: La Plaça Catalunya de Barcelona, buida durant l'últim toc de queda implementat pel Govern / Sergi Alcàzar