Pràcticament el doble de vacunes d'AstraZeneca que la Unió Europea ha rebut fins ara, tenien un destí final que no era el pactat. Més de 29 milions de dosis emmagatzemades a Itàlia tenien previst arribar fins al Regne Unit.
Les autoritats italianes han destapat l'escàndol després d'una investigació engegada per la mateixa Comissió Europea que els ha acabat portant a la planta de Catalent Pharma, al municipi d'Anagni, prop de Roma. Segons avança el diari La Stampa, aquesta farmacèutica no havia informat al govern italià ni les autoritats comunitàries sobre l'enviament.
Les vacunes haurien estat fabricades a una planta Holandesa que encara no tenia l'autorització definitiva de l'Agència Europea del Medicament (EMA) per a la seva distribució immediata però sí del govern de Boris Johnson. Per això, les dosis es van fabricar des d'un inici amb un destí marcat, lluny de les fronteres europees. Itàlia serviria com a magatzem final, previ al seu viatge. Tot aquest engranatge va aixecar les primeres sospites en una visita del comissari Thierry Breton a la fàbrica holandesa de Leiden. Allà, va percebre a principis de març l'enorme capacitat de producció d'aquesta, entre 5 i 6 milions de dosis mensuals i fent números no entenia la incapacitat d'AstraZeneca per anar amb retard als països membre.
Conflicte amb Londres
Aquesta descoberta pot tensionar, encara més, les relacions entre Londres i Brussel·les. D'una banda, des d'Europa no s'ha donat en cap moment l'autorització de la seva venda al Regne Unit i, prèviament, ja s'havien demanat explicacions sobre la producció al conseller delegat d'AstraZeneca, Pascal Soriot davant la manca d'informació i transparència. Tota aquesta remesa juga amb els interessos a una cantó i l'altre: la Unió Europea tan sols ha rebut 16,6 milions de dosis, pràcticament la meitat de les que s'han trobat en aquest magatzem i lluny dels 80 milions que, en un primer moment, es van acordar. De l'altre, els britànics veuen essencial rebre-les per a garantir la segona dosi a gairebé quinze milions de ciutadans que ara ja l'esperen.
De moment, la Comissió Europea no s'ha pronunciat però la deriva dels darrers dies es fa palesa. La seva presidenta, Ursula von der Leyen, ja va avisar dissabte: "Aquest és el missatge per AstraZeneca, primer compleixes el teu contracte amb Europa i després comences a proveir a altres països". I va afegir: "Tenim l'opció de bloquejar les exportacions planejades", en una entrevista amb el grup de mitjans alemany Funke Media Group. Un avís a AstraZeneca però també a Johnson: "Nosaltres no obtenim res a canvi dels britànics mentre la companyia els està lliurant les vacunes a ells". En aquesta línia, la cancellera alemanya Angela Merkel també marca desavinences amb la City: "Tenim un problema que és ben conegut amb AstraZeneca" i va lloar la pressió de Von der Leyen contra les intencions angleses.
La Unió Europea va adoptar al gener un mecanisme de control de les exportacions de vacunes, i la setmana passada va estendre el termini d'aplicació d'aquestes normes fins al final de juny. En virtut d'aquest mecanisme, empreses que van signar amb la UE contractes de prevenda de vacunes han d'obtenir una autorització per exportar dosis fora de les seves fronteres. Per prohibir l'exportació de les vacunes, l'Estat membre on es produeixen ha d'iniciar el procediment i acte seguit, la Comissió dona el seu vistiplau.