Catalunya consolida la seva posició com a "referent internacional en biomedicina" gràcies a la col·laboració entre empreses, institucions acadèmiques i el sector públic, que permet fomentar el desenvolupament de teràpies innovadores i solucions disruptives i reforça el paper d'aquesta regió com a "motor clau de l'avenç en l'àmbit de la salut".

Així ho posa de manifest l''Informe de la BioRegión de Catalunya 2024' de Biocat, la institució que impulsa l'ecosistema de ciències de la vida i la salut en aquesta comunitat autònoma i que treballa per maximitzar el seu impacte econòmic i social.

Presentat a Barcelona, el document revela la situació i les tendències del sector, que ocupa la tercera posició en termes de valor afegit i ocupació dins de l'economia catalana, destacant el compromís inversor de la indústria farmacèutica com a catalitzador d'aquest auge.

Amb més de 1.500 empreses i 93 entitats d'investigació en salut, l'ecosistema genera un impacte econòmic total equivalent al 7,6% del PIB de Catalunya (4,1% provinent de la indústria i 3,5% de les activitats sanitàries). La facturació total, que inclou tant les empreses com les activitats sanitàries, s'apropa als 44.800 milions d'euros, la qual cosa representa un augment del 6% respecte a l'any anterior.

En termes d'ocupació, el sector ha generat 17.500 nous llocs de treball, assolint un total de gairebé 75.400 empleats, equivalent al 7,3% de la població ocupada en Catalunya.

L'informe destaca el creixent compromís de les companyies multinacionals del sector com un factor clau en el desenvolupament de la 'Bioregió'. Actualment, Catalunya concentra a prop del 50% de la indústria farmacèutica d'Espanya i és seu d'hubs d'innovació, filials, plantes de I+D, producció i logística de gran part de les empreses.

Entre 2020 i 2024, el sector ha rebut un total de 2.106 milions d'euros en Inversió Estrangera Directa (EID), la qual cosa suposa un augment del 25% respecte al període previ (2019-2023). Aquest creixement també ha tingut un impacte significatiu en l'ocupació, amb la creació de 5.819 nous llocs de treball, un 24% més que el període anterior.

En aquest sentit, el 2024 la inversió de la indústria estrangera va marcar un nou rècord, assolint els 542 milions d'euros i la creació de gairebé 1.700 llocs de treball. Aquest impuls ha vingut en gran part pel AstraZeneca Global Hub de Barcelona, que des de la seva inauguració el març de 2023 ha assolit els 1.100 empleats i espera tancar el 2025 amb 2.000 persones en plantilla.

Amb una inversió projectada de 1.300 milions d'euros fins a 2027, l'empresa va destacar en un comunicat que aquest centre internacional d'innovació científica "s'està consolidant com un dels principals d'Europa". Està enfocat en el desenvolupament d'estratègies disruptives, com la medicina de precisió, la genòmica, la teràpia cel·lular, la inmunooncología, la ciència de dades i la intel·ligència artificial.

A través del centre, AstraZeneca "està contribuint a incentivar la inversió del sector, generant un potent efecte bola de neu en l'ecosistema d'innovació en biomedicina a Catalunya." La companyia té previst traslladar les operacions del AstraZeneca Global Hub a l'emblemàtic edifici Estel, que va ser seu de Telefónica fins a l'any 2011.