La troballa de 30 milions de dosis de la vacuna d'AstraZeneca ha fet saltar totes les alarmes. Segons ha publicat aquest dimecres el diari italià La Stampa, la farmacèutica tindria gairebé el doble de les vacunes enviades fins ara a la UE amagades en un magatzem de Roma i suposadament preparades per enviar al Regne Unit. Una informació que AstraZeneca ha desmentit aquesta mateixa tarda.
La companyia ha negat que les dosis contra la Covid-19 estiguessin destinades a la Gran Bretanya i ha considerat que les informacions que deien que les vacunes havien estat trobades per la policia sota una petició de la Comissió Europea eren "inexactes". Segons han informat, la partida estava preparada per enviar a Europa i a països en vies de desenvolupament a través de la iniciativa Covax.
On aniran a parar les dosis d'AstraZeneca trobades a Itàlia?
Fonts de la Comissió Europea també han confirmat a l'Agència Catalana de Notícies que 16 milions de les vacunes trobades en un magatzem italià són per als països de la Unió Europea. Coincideix, doncs, amb la versió de la farmacèutica.
Del total de dosis trobades a Itàlia, 16 milions seran per la UE i uns deu milions ja arribaran la setmana que ve a la seva destinació. "Setze milions de dosis esperen l'autorització de control de qualitat per al seu alliberament i enviament a Europa. Quasi 10 milions de dosis es lliuraran als països de la Unió Europea durant l'última setmana de març, i la resta es lliurarà a l'abril, ja que estan aprovades per al seu alliberament després del control de qualitat", ha explicat la farmacèutica en un comunicat.
Per altra banda, els 13 milions restants es destinaran a la iniciativa Covax que lluita per immunitzar els països menys desenvolupats del món i frenar així l'expansió de la Covid en l'àmbit mundial.
Els obstacles en la vacunació d'AstraZeneca
La vacunació amb les dosis d'AstraZeneca no ha sigut precisament un camí de roses. Primer de tot, la farmacèutica va ser una de les primeres a anunciar que no podria complir amb les partides promeses amb Europa. Després, la detecció de casos rars de trombosi en persones vacunades va dur a Espanya i altres països europeus a cancel·lar la vacunació.
Fins aquest dimecres la vacunació amb AstraZeneca no s'ha reprès a l'estat. Aquest cop, també es vacunen persones de més de 65 anys i a Catalunya s'ha pogut començar a vacunar la població general d'entre 60 i 65 anys.