La farmacèutica AstraZeneca ha reculat i s'ha compromès ara a entregar nou milions de dosis més de vacunes anti-Covid del que s'havia dit inicialment durant aquest primer trimestre de l'any, segons ha explicat aquest diumenge la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. AstraZeneca havia canviat i reduït la setmana passada les entregues a la UE, fet que havia desencadenat una forta polèmica. El motiu, segons la mateixa companyia, era que les seves plantes de Bèlgica i Alemanya, tenien problemes i que, per tant, només podrien entregar 31 milions de dosis de les 80 previstes, és a dir, un 40% del total que estava previst.
La notícia arriba després que divendres s'aprovés la vacuna d'Oxford i AstraZeneca per al seu ús per part de l'Agència Europea del Medicament i d'un pols aferrissat durant la setmana, plena de reunions per desencallar l'assumpte. La presidenta de la CE va detallar també que s'havia segellat un acord amb la companyia per rebre un total de 400 milions de dosis del tractament contra el coronavirus. En aquest sentit, ha explicat que aquesta autorització s'ha aprovat després de rebre per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA) un informe positiu sobre la vacuna d'AstraZeneca.
Així doncs, la Unió Europea ja ha aprovat tres vacunes per fer front al coronavirus: BioNTech i Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Totes tres, però, han exposat en alguna ocasió que no poden complir els terminis de lliurament ni acords als quals s'havien compromès inicialment. La mateixa UE ha signat acords amb tres vacunes més: Johnson & Johnson, Curevac i Sanofi.
La polèmica amb AstraZeneca porta cua
Però aquesta polèmica per la falta de dosis de la vacuna d'Oxford i AstraZeneca ha posat en evidència, una vegada més, la capacitat de la Unió Europea per fer front a la crisi del coronavirus. En un intent per reconduir la situació i controlar futurs desgavells, la UE vol crear una autoritat competent que estigui capacitada i en definitiva, dotada, per donar respostes contundents i autosuficients en futures crisis. Segons recull el diari Politico.eu, HERA, que correspon a l'Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries, serà la nova eina dels 27 per planificar, coordinar i construir un ecosistema de capacitats públiques i privades.
Ara per ara, però, se'n sap encara ben poca cosa. No se sap quan estarà llesta per al seu funcionament ni qui la dirigirà.