Una investigació realitzada per la Universitat d'Oxford demostra que la protecció d'AstraZeneca es manté més estable que altres vacunes. Segons els resultats d'aquesta investigació, Pfizer ofereix una protecció inicial contra la variant delta del coronavirus del 90% i cau al 78% passats els tres mesos. Malgrat tot, la immunitat d'AstraZeneca es manté gairebé lineal. Després de dues injeccions, la immunitat aconseguida és del 67%. Passats els tres mesos, disminueix al 61%. Per això, des d'AstraZeneca, no es plantegen una tercera dosi de la seva vacuna com sí que estan fent Pfizer o Moderna, segons destaca La Razón.
AstraZeneca diu adeu
La vacuna d'AstraZeneca deixarà de fer-se servir a la Unió Europea. La mateixa Comissió Europea va decidir el mes de maig passat no renovar el contracte amb aquesta farmacèutica després de la problemàtica amb els subministraments i els trombes.
L'EMA es pronuncia sobre la tercera dosi
La polèmica sobre la tercera dosi podria tenir els dies comptats. L'Agència Europea dels Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) no considera "urgent" administrar una tercera dosi a la població general, segons ha informat en un comunicat aquest dijous.
El comunicat fa referència a un estudi tècnic emès aquest dimecres pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) i destaca que s'haurien de considerar dosis addicionals per a persones amb sistemes immunitaris severament debilitats com a part de la seva vacunació primària.
Segons destaquen a través del comunicat, l'evidència sobre l'efectivitat de la vacuna i la duració de la protecció demostra que totes les vacunes autoritzades a la UE són altament protectores contra l'hospitalització, malalties greus i mort relacionades amb el coronavirus, mentre que aproximadament un de cada tres adults de la Unió Europea majors de 18 anys encara no està completament vacunat. En aquesta situació, ressalten en el mateix text, la prioritat hauria de ser vacuna a totes aquelles persones que encara no han completat la seva pauta de vacunació.
Israel ja posa terceres dosis
La variant delta ha entrat amb força a Israel. En un context on les infeccions anaven pujant, el país va començar administrar terceres dosis de vacuna contra el coronavirus el passat 20 d'agost per intentar contrarestar l'efecte. El país havia tornat pràcticament a la normalitat la primavera passada, els casos eren baixos i semblava que la vacunació podria haver acabat amb el coronavirus.
La variant delta, més infecciosa, sembla haver esquivat part de la protecció de la vacuna contra la infecció, tot i que continua sent molt eficaç contra malalties greus. Segons destaca la BBC, els científics que fan un seguiment de les dades constaten que un factor important l'augment de casos és la disminució de la immunitat de la vacuna de Pfizer, que inicialment era l'única administrada al país.
Israel va decidir respondre a la caiguda de la protecció oferint terceres dosis de vacuna, primer als majors de 60 anys i més recentment als majors de 40 anys.