Set àmbits territorials començaran a desplegar l'atenció social i sanitària integrada per millorar la coordinació de serveis i la qualitat i assolir una major eficiència dels recursos. El Govern ha aprovat aquest dimarts aquest inici del desplegament territorial de l'atenció integrada. Els territoris escollits són Amposta, el Prat de Llobregat, Barcelona, Manresa, Osona, Garrotxa/Ripollès i Gironès. S'ha escollit aquestes zones perquè ja tenien experiències en l'àmbit domiciliari i comunitari i l'objectiu és que aquesta atenció sigui una realitat arreu del territori a finals del 2024, segons el conseller de Salut, Manel Balcells.
La manca de coordinació dels professionals, una qüestió pendent
En el document per detallar aquest pla d'acció integrada, el Govern reconeix, que fins ara, la resposta del sistema de salut i de serveis socials està massa poc coordinada, especialment el cas de les persones que tenen necessitats concurrents d'atenció social i sanitària, independentment de la seva edat. Aquesta manca de coordinació té un impacte negatiu en la salut i el benestar de les persones, en l'ús dels recursos i en l'atenció que reben les persones: queden necessitats sense cobrir, es fan sobrediagnòstics, hospitalitzacions innecessàries i els professionals tenen una sobrecàrrega assistencial, havent de fer front a una burocràcia excessiva.
En roda de premsa, el conseller de Salut, Manel Balcells ha posat l'exemple d'una dona octogenària que en el darrer any ha rebut la visita de fins a 30 professionals diferents, sovint no coordinats entre ells. Amb l'aplicació de l'atenció integrada, aquesta ciutadana tindrà un gestor del seu cas que s'encarregarà d'establir i coordinar les necessitats de la dona. Aquests gestors es coordinaran amb els equips d'atenció primària de salut i de serveis socials, així com a la resta de professionals. A més, es faran càrrec de la gestió tant de l'ingrés com de l'alta en els diferents centres hospitalaris. El gestor serà sempre el mateix per a una mateixa persona i vindrà de l'àmbit sanitari o social segons cada cas.
El conseller Balcells ha reconegut que el repte és molt gran perquè es tracta de serveis i sistemes "que habitualment no es coordinaven". Per això, el desplegament en aquests set territoris, que ja tenien experiències prèvies, ha de servir també per avaluar diferents experiències i poder fer un desplegament territorial segons les necessitats de cada zona. L'objectiu, detalla el conseller, és arribar arreu del territori a finals del 2024.
Intents previs fallits per manca de coordinació
Manel Balcells i Carles Campuzano, conseller de Drets Socials que ha presentat la creació d'una Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària, han estat preguntats pel fet que anteriorment s'havien presentat iniciatives similars per part del Govern que no han acabat funcionant. En aquest sentit, els consellers han defensat que aquest cop no es presenta un pla pilot sinó l'aplicació efectiva d'aquesta atenció integrada en set territoris concrets. Balcells ha volgut destacar la "transcendència" del fet que els dos consellers estiguin treballant en la mateixa direcció, ja que ha reconegut que fins ara "no hi havia sintonia" entre les dues conselleries. En la mateixa línia, Campuzano ha afirmat que és una realitat que experiències anteriors "no han reeixit" però ha defensat que aquest cop "es va de debò".