Malgrat que la covid-19 ha mantingut les seves xifres sota control en els primers mesos de l'any i que la població general ha deixat de percebre el risc, durant el mes de maig s'ha registrat un augment de les infeccions a Espanya, assolint una taxa de 55,9 casos per cada 100.000 habitants. Una dada que recull l'últim informe de l'Institut de Salut Carles III del Sistema de Vigilància de les Infeccions Respiratòries Agudes (SIVIRA), en la seva anàlisi del 20 fins al 26 de maig i en el que es mostra que els casos s'han duplicat respecte a la setmana anterior (27,8).
Aquesta tendència de creixement també es reflecteix en les xifres de la majoria de les comunitats on es pot destacar, per exemple, la situació de la Comunitat de Madrid, on s'han reportat 985 nous casos de covid-19 en majors de 60 anys des del 20 al 26 de maig, el que suposa més del doble de casos (un 119,9% més) respecte a la setmana anterior.
Una situació que, encara que no és motiu d'alarma, "requereix d'una especial atenció en aquells pacients més vulnerables en els que la vacunació, per falta de resposta, ha fallat" tal com detalla el doctor Javier Castrodeza, catedràtic a la UnivFjavierersitat de Valladolid i cap de Servei de Medicina Preventiva i Salut Pública a l'Hospital Clínic Universitari de Valladolid. En aquests moments, aproximadament un terç de les mostres respiratòries processades pels laboratoris de microbiologia donen positiu a covid, "sens dubte, una dada rellevant per ser vigilant en el moment actual", com afegeix.
Concretament, l''Informi d'Infeccions Respiratòries Agudes' de la setmana 20 al 26 de maig reflexa que a Castella i Lleó ha registrat una taxa d'incidència de covid-19 de 68 casos per cada 100.000 habitants, amb una afectació més gran en majors de 75 anys. Això suposa un increment del 240% respecte a la setmana anterior.
A més, com detalla el doctor Castrodeza, a l'Hospital Clínic Universitari de Valladolid han passat de comptar amb 7 pacients ingressats durant els mesos el març i l'abril a arribar a 33 durant el mes de maig. Referent a això, subratlla que "encara que es tracta d'una quantitat petita, volem traslladar la importància de la vigilància per poder dimensionar bé la situació, perquè això ens ajuda a conèixer la malaltia amb més precisió sense arribar a minimitzar la seva presència, però tampoc sense arribar a magnificar-la".
Javier Castrodeza explica que les dades que més criden l'atenció són les hospitalàries, "que són les que ens reflecteixen l'impacte més gran d'aquesta malaltia". Entre aquests pacients es troben "els pacients de risc, els inmunocomprometidos, els que tenen greus patologies (amb processos oncològics de tipus hematològic, trasplantaments reals o cardíacs...) pacients que en el cas que pateixin una infecció per covid, pogués complicar substancialment el seu procés evolutiu".
Davant d'aquests pacients, com indiquen des de l'Hospital Clínic Universitari de Valladolid, resulta necessari realitzar un seguiment especial. En paraules del doctor, "el covid està aquí, encara que no amb la dimensió que hi va ser, i en aquests pacients és molt recomanada una bona adequació de la vacunació. En el moment actual es disposa de vacuna tant de tipus RNA missatger com vacunes adaptades adyuvadas proteiques, que poden sens dubte contribuir a protegir-nos davant aquesta malaltia. A més, en el cas que no hi hagués una resposta adequada vacunal o fins i tot si faltés la resposta, es poden valorar altres alternatives per protegir-los d'un possible agreujament de la seva malaltia en els pacients immunocompromesos mitjançant l'aplicació d'altres mecanismes d'immunització passiva amb anticossos monoclonals si fos necessari".