Imatges i vídeos d'hospitals xinesos on apareixen sales d'espera col·lapsades i desenes de persones amb mascaretes s'han propagat a tota velocitat per les xarxes acompanyats d'un missatge: ha aparegut un nou virus que col·lapsa el sistema sanitari xinès i els crematoris. Alguns missatges afirmen que les autoritats han declarat l'estat d'emergència, mentre que altres asseguren que el govern xinès "amaga la informació". Un anunci d'aquestes característiques recorda a l'inici de la pandèmia de la covid, ara fa cinc anys, i genera preocupació davant la possible aparició d'un episodi similar. La realitat és que la Xina ha registrat un augment de la incidència de les infeccions respiratòries, entre les quals destaca un augment de casos del metapneumovirus humà (HMP) al nord del país, sense que això constitueixi, però, cap brot ni epidèmia.
Davant aquesta onada d'alarmisme, cal subratllar que no s'ha pogut verificar que els vídeos i fotos compartits a les xarxes sobre el col·lapse dels hospitals s'hagin enregistrat aquests dies i no en anys anteriors. De fet, altres usuaris s'han afanyat a compartir imatges que mostren els hospitals de la Xina més aviat buits, en un estat de total normalitat, aportant a més senyals que indiquen que són fotografies recents. Així mateix, val a recordar que l'ús de mascaretes al país asiàtic sempre ha estat habitual com una mesura de protecció davant els virus respiratoris.
Què és el HMPV i què diuen les dades?
L'element més important és que l'HMPV tampoc no és un virus nou. Es tracta d'un patogen que va ser descobert l'any 2001 als Països Baixos, i que ha estat detectat en múltiples països. Provoca símptomes similars als d'altres virus respiratoris, com ara tos, febre i congestió nasal; i també es transmet de la mateixa forma que la grip o la covid-19, principalment a través de l'aire, per la secreció de gotetes respiratòries, i per superfícies contaminades. En general, provoca una infecció lleu, però la diferència amb altres virus és que afecta de forma més greu els nadons i infants petits, que poden patir bronquitis o pneumònia. També les persones grans que pateixen afeccions respiratòries cròniques i aquelles persones immunodeprimides.
A la Xina, la incidència del HMPV l'última setmana de l'any va ser superior a la de la covid, el virus respiratori sincicial, l'adenovirus i el rinovirus, segons l'últim informe de vigilància de malalties infeccioses respiratòries agudes publicat pel centre xinès de control i prevenció de malalties el passat dimecres. En concret, el metapneumovirus humà representava un 6,2% del total de casos d'infeccions respiratòries detectades aquella setmana i era responsable del 5,4% dels casos d'hospitalització per infecció respiratòria aguda. La covid, per exemple, suposava un 1,5% i un 1,7% respectivament. Tanmateix, val a dir que la grip comuna continuava sent el virus amb més incidència, sent responsable del 30,2% dels casos detectats i del 17,7% de les hospitalitzacions. En la divisió dels casos per edats, s'observa que l'HMPV suposa el segon virus més comú entre els menors de 14 anys, i el tercer en els majors de 60 anys, mentre que la incidència en la població adulta és mínima.
Com es pot evitar la infecció de HMPV?
Les mesures de prevenció davant l'HMPV són les habituals en el cas de les malalties respiratòries. Cal mantenir uns hàbits d'higiene adequats: rentar-se les mans amb aigua i sabó, especialment després d'haver estat al carrer, tapar-se la boca i el nas quan tossim o esternudem i evitar tocar-se els ulls, el nas o la boca amb les mans. És recomanable portar mascareta quan s'acudeix al centre de salut i també és preferible evitar espais tancats concorreguts. No existeix una vacuna per al metapneumovirus humà, però la vacunació de la grip pot contribuir de manera indirecta a millorar el sistema immunitari. A més, mantenir una dieta equilibrada i un bon descans contribueix a la millora de les defenses.