La situació del coronavirus a Catalunya no millora i s'enceta una setmana clau, amb un Nadal i Sant Esteve i àpats familiars. En aquest sentit, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas ha posat de manifest que la situació epidemiològica està experimentant un important increment en el nombre de casos, un fet que es pot veure en la incidència dels últims 7 dies. Què caldria fer aquestes festes de Nadal? Segons la secretària, seria aconsellable fer trobades amb el teu grup estable i aquella bombolla amb qui mantens contacte directe. Per intentar frenar també aquesta sisena onada, Salut ha obert aquest dilluns el torn per a tota la població vacunada amb AstraZeneca. És a dir, els professionals essencials –unes 200.000 persones– i majors de 60 anys vacunats amb aquesta vacuna ja podran demanar hora a partir d'aquest dilluns per tal de rebre una dosi de reforç o una tercera dosi de la vacuna. Com ja ha passat amb altres franges, aquesta tercera dosi serà amb una vacuna d'ARN missatger, és a dir, Pfizer o Moderna.

A finals de la setmana passada el percentatge de la variant òmicron ja era d'un 30% i s'espera que aquesta o a tot estirar la setmana que ve passi a ser la dominant. En aquest sentit, l'efectivitat de les vacunes està variant. En aquest context, la secretària de Salut Pública, ha destacat, durant una roda de premsa per parlar de la situació del coronavirus a Catalunya, que la vacuna d'AstraZeneca té poca efectivitat contra aquesta nova variant del coronavirus quan es duen dues dosis. Així, un recordatori millora aquesta efectivitat. Així ha dit que "és hipernecessari en el context actual".

Fase II de mitigació

Les dades, però, no indiquen un bon pronòstic. Per aquesta raó, hi ha hagut un canvi en el pla que segueix Salut per fer front a aquesta sisena onada. La directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, també present en aquesta roda de premsa, ha comunicat el canvi de fase. Si fins ara estàvem en la fase I de mitigació, ara s'ha passat a la fase II. La raó és molt senzilla i és que els indicadors van de pujada. El nombre de casos ha pujat i s'ha se'n registren prop de 6.000 al dia, el total de contactes, és a dir, les persones que podrien donar positiu per ser contacte estret també han augmentat en un valor pròxim als 12.000. També ho han fet les trucades al 061 i també les visites i atencions de la primària. 

Salut

Què implica aquesta nova fase II de mitigació

Tal com ha explicat Craywinckel durant la roda de premsa, en aquesta segona fase de mitigació la prioritat és la vacunació contra la covid amb una dosi de record per a les persones ja vacunades i les que no han estat vacunades. També es busca prioritzar la vigilància epidemiològica en els entorns més vulnerables i l'atenció no demorable. En aquest sentit, per no saturar l'Atenció Primària no es faran tests als contactes estrets. La recomanació dels contactes estrets és quedar-se a casa i complir una quarantena de 10 dies. Aquesta mesura, que serà obligatòria, entrarà en vigor aquest dijous dia 23 de desembre.  

Salut

Segons Craywinckel, ara per ara, fer tests a tots els contactes estrets no és "imprescindible". Per poder fer les quarantenes, però, i gestionar la baixa laboral sense dificultats caldrà fer-ho per via telemàtica a través del portal contactecovid.cat. La directora del CatSalut ha posat de manifest que en cas de ser positiu és important que s'expliqui bé quins han estat els seus contactes per tallar la cadena de transmissió i poder fer quarantenes. 

Salut

Per altra banda, Salut busca augmentar el nombre de rastrejadors, com ja ha passat en altres onades. Així doncs, hi ha una mitjana de 5.500 trucades al dia per fer un seguiment de contactes, tal com han exposat. 

 

 

 

Imatge principal: arribada de més vacunes a Espanya / Efe