"La incidència està pujant". La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, s'ha mostrat preocupada per la tendència a l'alça del coronavirus a Catalunya. En aquest sentit, ha recordat que la positivitat és alta, ja que s'acosta al 10%. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) fixa el límit en el 5% perquè ho considera un bon indicador per constatar que un país té la pandèmia sota control. Així, tal com mostra la imatge, la incidència de casos és més alta en aquelles franges on encara no està oberta la vacunació. Cabezas ha reiterat que també estan veient un augment de casos en les franges d'edat dels pares i mares dels nens, tot i que ha determinat que és molt difícil saber si són els nens o els pares els qui contagien. Precisament per aquest motiu, amb l'inici de la vacunació aquesta setmana dels menors d'entre 5 i 11 anys, s'espera revertir aquesta tendència.
Un augment de casos que ja s'està veient en la primària, que està rebent des de fa un parell de setmanes un 30% més de casos de la setmana anterior. La tendència, però, "és preocupant". D'aquesta manera, ha insistit que els ingressos estan pujant, sobretot en els més grans de 50 anys. Malgrat tot, Cabezas ha volgut posar èmfasi en el fet que aquesta sisena onada mostra l'efecte de la vacunació. "Mai havíem tingut el nivell d'hospitalitzacions per cas que tenim ara, un 4% per ingressos i un 0,73% per UCI".
En aquest context, des de Salut han explicat aquest dilluns que obriran nous punts de vacunació per fer front a aquesta sisena onada. Alguns d'aquests punts seran mòbils i semblants als del juliol. Dos vehicles motor home de SEAT s'instal·laran a la zona de La Maquinista aquest dilluns mateix i després voltaran per Barcelona. Un altre, s'instal·larà a la zona metropolitana nord i iniciarà la vacunació dimarts i dimecres a Badalona.
A més, hi haurà dos punts fixos, un a la casa SEAT i l'altre al centre mèdic annex a les instal·lacions de Martorell.
Més casos: inici de la fase 1
Aquest augment de casos ha comportat també alguns canvis. En aquest context, Cabezas ha explicat que es posa en marxa la fase I de mitigació. D'aquesta manera, el seguiment dels contactes que hagin de fer quarantena es reduirà a les trucades del primer i últim dia de quarantena i es farà servir una versió simplificada de trucades per cas. La intenció és reduir el temps de trucada.
A més, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel –present a la roda de premsa– també ha detallat que es farà un desplegament dels punts de testatge fora dels centres d'atenció primària, un triatge estandaritzat de pacients i una avaluació de la gravetat i el reforç de les directrius internes de prevenció i control d'infeccions.
A més, es recomana evitar sessions, congressos i reunions presencials.
Pel que fa a les visites en residències, Craywinckel ha destacat que considerant la vulnerabilitat d'aquests col·lectius, es recomana la realització de PCR en frotis nasal tant als treballadors com als residents.
De moment, a les persones que hagin estat en contacte amb un positiu no es planteja imposar-los quarantenes. En aquest cas, només seran obligatòries si el positiu és de la nova variant del coronavirus òmicron, segons han contestat a les preguntes de la premsa. En aquest sentit, totes dues han exposat que, per ara, no hi ha transmissió comunitària d'aquesta variant, però si que han informat que a tot l'Estat ja hi ha 36 casos detectats.
Amb les dades a la mà, la secretària de Salut Pública ha demanat col·laboració per afrontar la situació.