L'Associació Dret a Morir Dignament Catalunya (DMD-Catalunya) ha informat aquest dijous que el passat 2024 va augmentar en un 52% el nombre de documents de voluntats anticipades (DVA) signats al país. Concretament, l'any passat es van signar 30.835 d'aquests documents. Tot i que les xifres mostren dades provisionals facilitades pel Departament de Salut, el creixement és molt més que notable, i DMD-Catalunya en té una explicació: ja es pot formalitzar els DVA davant d’un professional sanitari de l’àmbit de l’atenció primària, hospitalària o sociosanitària. Es tracta d'una iniciativa promoguda per la mateixa entitat, per tal de fer més accessible el procediment per a la ciutadania. 

DMD-Catalunya celebra el gran augment de registres de documents de voluntats anticipades. En declaracions a El Nacional, Cristina Vallès, presidenta de l'entitat, ha remarcat la gran resposta de la ciutadania, així com "la bona predisposició dels professionals, tant de la medicina com de la infermeria". Vallès apunta que permetre fer aquesta mena de documents en espais com els centres d'atenció primària (CAP) suposa "un abans i un després", i les xifres així ho avalarien. De fet, el 58,34% dels DVA l'any 2024 es van registrar als CAP, fet que segons l'entitat constata la comoditat i l'accessibilitat d'aquesta modalitat per a la ciutadania. Pel que fa a altres mètodes, un 22,09% dels documents s'han formalitzat en notaries, mentre que un 19,58% s'han registrat davant de tres testimonis.

Què és i com funciona un document de voluntats anticipades?

Un document de voluntats anticipades té un objectiu molt clar: que els desitjos del pacient al final de la seva vida puguin ser respectats fins i tot quan aquest no els pot expressar. "Aquesta mena de documents parlen sobretot de quins són els teus valors i desitjos. Per exemple, sovint es transmet el desig de no patir dolor o que no s'allargui la vida de manera artificial", explica Vallès. La presidenta de DMD-Catalunya també apunta: "És fantàstic per als professionals, perquè així saben què han de fer, i important per a la família, que així no ha de decidir per tu". 

Qualsevol persona major de 18 anys i que es trobi amb capacitat per decidir lliurement pot registrar el seu document de voluntats anticipades. En cas de canviar d'opinió, caldria registrar un document nou, que substituiria l'antic. Vallès remarca que cal recordar que "per sobre del DVA, sempre hi ha la teva paraula". És a dir, es tracta d'un últim recurs perquè les voluntats d'una persona siguin respectades quan aquesta no les pot comunicar. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!