El Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC, en les seves sigles en anglès) ha actualitzat aquest dimarts el número d'afectats pel brot de botulisme en dos hospitals de Turquia, que ja s'eleva a 67. En concret, s'han detectat 53 casos a Turquia, 12 a Alemanya, un a Àustria i un altre a Suïssa, tots ells pacients que es van sotmetre a intervencions mèdiques per perdre pes entre el 22 de febrer i l'1 de març en centres mèdics turcs. Les autoritats del país ja han clausurat els hospitals on es van fer aquestes injeccions gàstriques de toxina botulínica, mentre que l'ECDC ha recomanat no viatjar a Turquia per fer-se aquestes operacions estètiques d'aquest tipus. Entre els casos detectats, n'hi ha tant de lleus com de greus, i, fins i tot, alguns han requerit hospitalització i ingressos a Unitats de Cures Intensives (UCI).
L'organisme europeu només ha facilitat informació de 63 casos de botulisme, 60 dels quals relacionats amb un hospital privat d'Istanbul i tres amb un hospital privat de la ciutat turca d'Esmirna. En aquests dos centres, segons ha informat l'ECDC, "s'han suspès les activitats dels departaments pertinents dels dos hospitals i s'han obert investigacions contra les parts implicades". En el comunicat, ha concretat que les primeres investigacions dutes a terme per les autoritats turques han revelat que en els tractaments s'han administrat productes de toxina botulínica "autoritzats", però que aquests productes "no estan aprovats per al tractament de l'obesitat mitjançant injecció intragàstrica".
L'ECDC ha apuntat que encara no es coneix la causa exacta d'aquests casos de botulisme. "En aquest moment no està clar si aquest succés representa un problema terapèutic o de procediment als hospitals implicats, o si hi ha un problema amb el producte administrat", ha explicat. Cal recordar que la injecció de toxina botulínica intragàstrica en animals i humans s'utilitza, de vegades, com a tractament per a l'obesitat, encara que a l'Estat espanyol no està autoritzada.
Recomanacions de l'ECDC pel botulisme
Les autoritats europees han alertat que encara poden sortir més casos de botulisme, "tenint en compte la possible variació en la presentació clínica de la malaltia botulínica". Davant del risc, l'ECDC ha demanat als ciutadans que evitin els tractaments intragàstrics amb toxina botulínica per perdre pes a Turquia. En aquesta línia, han assegurat que "actualment s'associen a un risc significatiu de desenvolupar botulisme". També ha recomanat que totes les persones que hagin viatjat a Istanbul i Izmir per sotmetre's a aquest tractament i presentin símptomes compatibles amb botulisme que acudeixin al metge "com més aviat millor". Entre els símptomes destaquen sensació de debilitat, així com la dificultat per respirar i engolir.
Casos de botulisme
Pel que fa als pacients europeus que pateixen botulisme, tots són adults de mitjana edat, 10 dels quals van rebre el tractament a la mateixa clínica. Tres dels casos a Alemanya recorden el nom del producte utilitzat en les seves operacions, i en tots coincidia. El cas d'Àustria és una dona entre els 25 i els 44 anys que va rebre aquest tractament el 22 de febrer i, segons ha explicat, la injecció va ser "autoadministrada" a la mateixa clínica. La dona va ser hospitalitzada amb símptomes de botulisme, com ptosi, disfàgia, dispnea, debilitat al coll i debilitat muscular generalitzada. D'altra banda, el cas de Suïssa encara no s'ha pogut confirmar i, de moment, continua sent sospitós. Es tracta d'una dona, en aquest cas de 45 a 64 anys, que també va rebre la injecció el 22 de febrer a la clínica sospitosa.