Com era d'esperar, la xifra és més alta. Han augmentat fins a 36 els casos confirmats de verola del mico a Espanya, segons l'actualització d'aquest dilluns del Ministeri de Sanitat. Després d'aquest cap de setmana, s'han confirmat sis contagis més: divendres passat n'hi havia trenta, només a Madrid. Fins ara, l'Institut de Salut Carlos III ha rebut mostres de 67 casos sospitosos d'aquesta malaltia. Se n'han confirmat 36, dels quals vint s'han confirmat com a verola del mico després de la seqüenciació parcial del virus. Els setze restants han donat positiu a la prova PCR, però estan pendents dels resultats de la seqüenciació. Per la seva banda, nou casos han donat negatiu i s'han descartat. Així, queden els resultats de les mostres corresponents a 22 casos sospitosos.
Això són les dades oficials a escala estatal, però per comunitats la cosa canvia. Aquí és on comença el ball de xifres, similar al que hi ha amb la covid-19. La qüestió és que Madrid compta amb 36 casos confirmats, mentre que les Canàries n'han pogut confirmar un. Així doncs, la xifra augmenta fins a 37 confirmats, d'acord amb la informació oficial remesa per les autonomies que recull Europa Press. D'acord amb aquestes dades autonòmiques, hi ha seixanta casos sospitosos: quaranta a Madrid, cinc a les Canàries, dos a Castella la Manxa, sis a Andalusia, un a l'Aragó, un a Extremadura, tres a Galícia i dos al País Valencià. A aquestes xifres caldria sumar-li la informació oficiosa. És a dir, els possibles casos que no s'han notificat oficialment, però dels quals es té constància (com és el cas de Catalunya).
Si ampliem la mirada, Europa té gairebé setanta casos. El Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, en anglès) té registrats 67 casos confirmats en nou països: Àustria, Bèlgica, França, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Portugal, Espanya i Suècia. Tanmateix, no especifica quants casos hi ha a cada país. Entre altres coses, l'ECDC ha recomanat concentrar el focus en una ràpida identificació dels casos de verola del mico, així com en la gestió, rastreig de contactes i notificació. Els països també han d'actualitzar els seus mecanismes de rastreig, la capacitat de diagnosticar orthopoxvirus i revisar la disponibilitat de vacunes, antivirals i equips de protecció per als professionals de la salut, afegeix l'organisme.
Tornant al cas espanyol, la bona notícia és que els casos evolucionen positivament. A més, les autoritats sanitàries ja estan en marxa: Espanya té una estratègia per frenar el brot de verola del mico. Per una banda, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes ja han acordat el protocol a seguir per als contagiats amb el virus del mico, que inclou l'aïllament, la vigilància i el rastreig. Per una altra, el país es prepara per comprar vacunes contra la verola tradicional amb la intenció d'administrar-les als contactes estrets de les persones infectades. És el que s'anomena "vacunació d'anell", eficaç per erradicar la verola l'any 1977.