El departament de Salut ha declarat aquest dimarts 40 ingressats més per covid-19, xifra que suposa un total de 440 hospitalitzats. D'altra banda, hi ha 13 persones a les Unitats de Cures Intensives (UCI) –tres menys en relació amb les dades de la setmana passada- i deu morts declarats en aquest període, dels quals vuit de més de 80 anys. El nombre de morts de la setmana anterior se situa en 11. Són dades entre el 3 i el 9 d’octubre. Pel que fa als positius diagnosticats per l'atenció primària, se n'informa de 4.757 més en una setmana. L'anterior, entre el 26 de setembre i el 2 d'octubre, van ser 3.611 positius. Amb aquestes magnituds, la taxa de casos per 100.000 habitants puja a 67.
El bon estat actual de les dades als centres hospitalaris del país es correspon amb l'inici de la campanya de vacunació de la quarta dosi de la covid per a la gent gran i les persones més vulnerables que va començar ara fa una setmana. Es tracta d’una campanya que comença de manera simultània amb la de la vacunació contra la grip. Les persones que viuen a residències de gent gran i els sanitaris d'aquests centres han estat els primers a rebre els vaccins, i ben aviat s'administrarà a la població general major de 80 anys, la qual rebrà un avís a través del seu Centre d’Atenció Primària.
El Congrés aposta per les mascaretes al transport públic
El Ple del Congrés dels Diputats va rebutjar el dijous passat l'eliminació immediata de l'obligatorietat de l'ús de la mascareta al transport públic i a les farmàcies. La votació va comptar amb el suport de Ciutadans i Vox, mentre que el PSOE, Unidas Podemos, PNB, Bildu i Coalició Canària hi van votar en contra. Per la seva banda, el PP, ERC, PDeCAT, Más País, Compromís, el BNG, Foro Astúries i Teruel Existe s'hi van abstenir. La votació va tenir lloc perquè Ciutadans havia presentat una proposició no de llei, que volia instar el govern espanyol a retirar l'obligatorietat d'haver de portar mascareta en autobusos, tren, metro, farmàcies, òptiques o centres d'ortopèdia, per exemple.
El PSOE, PP i Unidas Podemos defensen que la mesura ha de quedar en mans dels experts i que siguin ells els que determinin quin ha de ser el moment en què dur mascareta sigui una opció i no una obligació. El Congrés, doncs, aposta per seguir el criteri que fixi el Consell Interterritorial de Salut. Les tres formacions van coincidir en titllar de "populista" la iniciativa presentada per la formació encapçalada per Inés Arrimadas. Per la seva banda, els partits bascos van reivindicar la necessitat que es tingués en compte els diferents territoris de l'Estat i les seves competències en el moment que calgui adoptar una decisió d'aquesta mena.
Els experts, a favor de mantenir-les
Els experts que assessoren el Ministeri de Sanitat des de l'inici de la pandèmia encara les veuen necessàries per evitar que la covid es torni a escampar aquesta tardor i que s'hagin de recuperar algunes restriccions. Així, tot i que és una obligació, la mascareta ja s'entén per a molts com una recomanació al transport públic, ja que ningú no obliga els usuaris a posar-se-la, més enllà dels constants avisos per megafonia. I de moment així seguirà, perquè la Ponència d'Alertes, formada per representants de les autonomies, considera que "no és el moment de treure les mascaretes per l'arribada de l'hivern", en un moment en què els casos de grip estan en auge i les mascaretes també ens protegeixen contra aquest virus.