Tenir massa anticossos podria propiciar tenir una Covid greu i provocar que els pacients pateixin una Covid persistent. És a dir, quan els problemes mèdics persisteixen durant un temps significatiu després que s'hagi guanyat el virus, segons han dit uns científics de la Universitat de Yale. En una investigació van trobar que els pacients amb coronavirus tenien una gran quantitat d'anticossos equivocats en sang que atacaven els òrgans, els teixits i el sistema immunitari en si, en comptes de lluitar contra el virus invasor. 

Els científics han comparat les respostes immunes en pacients i persones no infectades i han descobert desenes d'anticossos aberrants en els primers que bloquejaven les defenses antivirals, eliminaven les cèl·lules immunes útils i atacaven el cos en múltiples fronts, des del cervell, els vasos sanguinis i el fetge fins al teixit connectiu i el tracte gastrointestinal. 

Com més anticossos, pitjor

A més, unes altres proves, segons recull el diari britànic The Guardian, posaven de manifest que com més "autoanticossos" tenien els pacients en sang, pitjor era la seva malaltia. Als pacients amb el virus que tenien més anticossos se'ls havien girat en contra.

"Els pacients amb coronavirus produeixen autoanticossos que en realitat interfereixen en les respostes immunitàries contra el virus", explicava l'immunobiòleg  de Yale i autor principal de l'estudi, Aaron Ring. Nombrosos anticossos van atacar parts del cos que se sap que provoquen danys en les persones amb la malaltia. 

"Certament pensem que aquests anticossos són perjudicials per als pacients amb coronavirus", explicava Ring, i ho recollia el diari britànic. Així, exposava que els efectes podien continuar després de la infecció o quan aquesta hagués disminuït, i deixar els pacients amb problemes persistents. "A causa del fet que els anticossos poden persistir durant molt de temps, és concebible que puguin contribuir al desenvolupament de malalties de Covid persistent", detallava. 

Ring es va associar amb Akiko Iwasaki, professora d'immunobiologia a Yale, per avaluar 194 pacients i treballadors de l'hospital amb diferents graus d'infecció per coronavirus per buscar autoanticossos dirigits a gairebé 3.000 proteïnes humanes. Els anticossos desactiven els virus en adherir-se a les proteïnes de la superfície del virus, però els autoanticossos tenen la forma incorrecta i s'uneixen per error a les proteïnes que es troben a les cèl·lules humanes o que han estat alliberades per elles. 

L'estudi encara no ha estat revisat ni publicat en cap revista científica, però els investigadors hi descriuen com els pacients amb coronavirus han tingut "augments dramàtics en les reactivitats dels autoanticossos" en comparació amb els 30 treballadors sans de l'hospital que no tenien el virus, recull el diari britànic. Alguns tenien autoanticossos abans de la infecció, però en altres van aparèixer a mesura que avançava la infecció. 

 

Imatge principal: cèl·lula de coronavirus / Unsplash