Un assaig global de la vacuna anti-Covid Johnson & Johnson ha demostrat ser efectiva en un 66% de la població en infeccions moderades, però un 85% en greus, segons va anunciar la mateixa companyia divendres.
Una diferència, si més no, significativa amb les vacunes desenvolupades per Pfizer i BioNTech i Moderna que són entre un 94,5% i un 95% d'eficaces respectivament. Malgrat tot, els experts asseguren que la vacuna de Johnson & Johnson encara serà útil contra la pandèmia.
De fet, el màxim expert del govern d'Estats Units en malalties infeccioses, el doctor Anthony Fauci explicava el mateix divendres que la vacuna ajudarà a alleugerir la pressió del sistema sanitari. "Si podem reduir pressió, això és important. No només amb aquesta vacuna sinó també amb altres que ja han obtingut l'autorització", recollia la CNN. La vacuna, però, té un percentatge variant. Un 72% als EUA, un 66% a Amèrica Llatina i un 57% a Sud-àfrica. Una eficàcia que s'ha mesurat passat el primer mes després de la injecció.
Per altra banda, a Sud-àfrica, el 95% dels casos de l’assaig es van ser provocats per la variant coneguda com a B.1.351, que se sap que és més contagiosa i comporta mutacions que poden fer que el virus sigui menys susceptible a la resposta immune dels anticossos, inclosos els anticossos derivats de les vacunes. Malgrat tot, els que van tenir una Covid moderada, va ser més suau i amb menys símptomes.
Com funciona la vacuna
La vacuna, d'una sola dosi, va demostrar ser efectiva en un 66% en casos moderats i greus durant l'assaig global de fase 3. Per altra banda, la vacuna té un 85% d'eficàcia global a l'hora de prevenir l'hospitalització i la mort a les regions on es va provar.
La vacuna es coneix com una vacuna contra el virus viral que no es reprodueix, mitjançant un virus del refredat comú anomenat adenovirus 26. Els científics han elaborat aquesta vacuna prenent una quantitat petita de material genètic que codifica una peça del nou coronavirus i l'han integrat en una versió debilitada de l'adenovirus 26. Els científics ja van modificar l'adenovirus perquè pogués entrar a les cèl·lules, però no es pogués replicar i fer emmalaltir a la gent. De fet, AstraZeneca fa servir un patró similar, tot i que el seu adenovirus prové d'un ximpanzé, segons detalla la CNN.
Com a avantatge, a més de ser de dosi única també hi ha la seva conservació. No necessita temperatures ultracongelades com la de Pfizer.