Després de tants mesos convivint, combatent i coneixent el coronavirus hem après que el millor contra aquesta nova malaltia és la rapidesa del diagnòstic, per a així poder evitar futurs contagis. La detecció ràpida, fiable i eficaç és un dels avantatges més importants que tenim contra la Covid-19. Per aquesta raó, la tecnologia avança cada dia per oferir-nos nous mètodes per poder detectar la malaltia.
Des de Quirónprevención, companyia de prevenció de riscos laborals del grup Quirónsalud, que des que comencés la pandèmia ha realitzat al voltant de 450.000 proves diagnòstiques, defensen la importància de definir quines proves són les més adequades en cada cas per determinar si una persona està infectada o no, ja ha passat la malaltia o presenta algun grau d'immunitat davant la mateixa.
I en aquest sentit, en les últimes setmanes acaben d'incorporar el test ràpid d'antigen, una nova prova que permet la detecció del virus des d'inici del contagi amb una alta fiabilitat, similar als que ofereix una PCR, però amb l'avantatge d'oferir els resultats en tot just 15 minuts. Un fet que permet una agilitat més important a la presa de decisions, no només a nivell individual sinó també col·lectiu, ja que permeten determinar si hi ha brots en un moment concret i lloc.
Com funcionen els test ràpids?
Els tests ràpids d'antígens, acabats de llançar al mercat i ja recollits al document d'Estratègia de detecció precoç, vigilància i control de Covid-19 del Ministeri de Sanitat, detecten una proteïna del virus per determinar si algú està actualment infectat. A causa que les proves d'antígens proporcionen informació essencial en un moment del cicle de la infecció en el qual les persones corren el risc més gran de propagar la malaltia, les esmentades proves poden ser una eina potent per frenar la propagació de la infecció.
Com triar la prova segons la situació
No obstant això, des de Quirónprevención també consideren necessari posar-se a mans expertes a l'hora d'elegir la prova adequada i, adverteixen, a més, que erròniament es tendeix a pensar que hi ha unes proves millors que d'altres. "Això no és així perquè són diferents i dependrà de la situació en la qual ens trobem en un determinat moment o de què i com vulguem estudiar o analitzar", detallen des de la companyia, que ha començat a comercialitzar aquests nous test en tots els seus centres. "Per determinar si una persona està infectada en un moment determinat, s'ha de fer una prova PCR o el nou test ràpid antigènic".
-
Si volem saber si hem passat la infecció s'han de realitzar proves que determinin la presència d'anticossos –la presència d'anticossos IgG indica infecció passada– poden fer-se tests ràpids o serologia ELISA/CLIA.
-
Si volem saber si en una població determinada hi ha presència de casos simptomàtics o asimptomàtics que puguin suposar una situació de brot o un risc de contagi social tenim dues opcions. D'una banda, fer PCR (o test antigènics) directament o, d'altra banda, fer tests serològics i realitzar PCR només a aquells individus que tinguin anticossos IgM sense haver desenvolupat encara anticossos IgG.
- Si el que busquem és saber que grau de protecció té una població determinada, hem de fer proves serològiques i determinar quin percentatge de població té anticossos IgG.
De tota manera, expliquen que "l'escenari ideal seria combinar de forma seqüencial, test ràpids –per la seva rapidesa i assequibilitat–, test serològics de tipus quantitatiu –per determinar la càrrega immunitària– i PCR o Test Ràpid d'Antigen en determinades situacions i a través d'una estratègia epidemiològica integral de determinació de l'empremta immunològica de la Covid-19 i per a la identificació dels casos potencialment portadors".
Què passa si hi ha un positiu a la plantilla?
Des de Quirónprevención, com a experts en salut laboral, també incideixen en la importància d'actuar amb diligència en les empreses –ja siguin oficines, espais de lleure i cultura o fàbriques, entre d'altres–, com a eina clau per frenar els contagis entre la plantilla. Si no es prenen les decisions apropiades en el moment just, és possible que hi hagi més d'un cas de coronavirus o, fins i tot, rebrots entre els empleats que afectarien de manera negativa el normal funcionament de l'activitat empresarial.
En aquest sentit, resulta fonamental establir un pla d'actuació per a la reincorporació a l'activitat post coronavirus en el qual es detallin les diferents accions que la companyia portarà a terme per garantir la seguretat i salut dels seus treballadors tenint en compte mesures higièniques bàsiques, de distanciament interpersonal, mesures organitzatives, mesures de prevenció del risc de difusió o contaminació, mesurades, de prevenció del personal especialment sensible, i mesures d'actuació davant de la sospita o activació d'un possible cas", expliquen els professionals de prevenció.