Milloren les dades sobre les infeccions per virus respiratoris. Concretament, Catalunya ja ha superat el pic epidèmic de la grip, segons indiquen les dades del Departament de Salut. L'atenció primària ha diagnosticat 5.739 casos de grip entre el 26 de desembre i l'1 de gener, mentre que la setmana anterior van ser 8.290. Es tracta d'uns grans desens, que no s'ha pogut evitar que es registressin les morts de set persones els darrers set dies.
El descens de la incidència de la grip és considerable, però no és l'únic. El conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) es manté en descens, amb una taxa de 688 afectats per cada 100.000 habitants. Tanmateix, fins al moment, la grip ha estat el virus més freqüent, suposant al voltant del 30% de les infeccions.
Coronavirus a la baixa
Les infeccions per coronavirus també registren una tendència a la baixa. Concretament, aquesta setmana hi ha 651 persones hospitalitzades per covid, que són 68 menys que la setmana anterior, mentre que en les UCI hi ha 30 pacients en estat greu, quinze menys que fa una setmana. Segons les dades de Salut, el 100% de les mostres seqüenciades mostren que la variant òmicron és l'única que s'imposa a Catalunya, amb predomini de la subvariant BQ.1.
La tendència a la baia de la incidència de la covid ha permès una millora en la situació dels ambulatoris que aquesta setmana han atès a un total de 53.017 casos d'infeccions respiratòries, 10.000 menys que la setmana anterior i gairebé 20.000 menys que fa dues setmanes.
Alerta sobre els viatgers procedents de la Xina
Mentre a Catalunya les dades sobre les infeccions per covid s'estabilitzen a la Xina es disparen. Justament per això, el Comitè Científic Assessor de la covid-19 a Catalunya (CCAC) ha recomanat reforçar la vigilància epidemiològica i la seqüenciació de les variants dels viatgers que arribin a Catalunya procedents del país asiàtic. A més, s'ha acordat mantenir el seguiment actiu dels dispositius assistencials per tal de poder adequar-los davant d’una eventual nova onada de casos de coronavirus, així com disposar de plans de contingència actualitzats per part dels centres sanitaris davant dels diferents escenaris que puguin esdevenir.
La preocupació del CCAC no és aïllada. Diversos països del món s'han posat en alerta per la situació epidemiològica a la Xina. Fins i tot, l'Organització Mundial de la Salut ha apuntat que la nova situació al gegant asiàtic pot fer perillar els seus plans de donar per acabada la pandèmia. La Unió Europea ha arribat a oferir a la Xina vacunes contra la covid de manera gratuïta per fer front al brot massiu.