El govern balear ha fet una passa endavant en la lluita contra la covid i ha aprovat exigir el passaport covid als treballadors dels hospitals i centres de salut de les Illes, segons ha avançat la Cadena Ser. Ara, tot aquell personal que no estigui vacunat haurà de presentar una PCR cada tres dies, el temps de caducitat que estableix la Unió Europea per a aquestes proves diagnòstiques. La intenció del Govern és que Recursos Humans controli el personal i verifiqui si estan vacunats o no. Aquesta mesura, però, abans d'entrar en vigor haurà de ser avalada pel Tribunal Superior de Justícia de les illes Balears.
A més, la nova normativa preveu que els treballadors que no s'hagin volgut vacunar i es neguin a presentar una PCR negativa s'enfrontaran a diferents conseqüències, com ara la suspensió de sou i feina. Una altra possibilitat que encara s'està debatent és si aquesta mesura s'ha d'estendre també als usuaris dels hospitals. L'executiu balear encara està analitzant aquesta idea, però no s'hi ha pronunciat.
Ampliació a bars i cafeteries
També avui dilluns, el Govern es reuneix per revisar els nivells de les Illes, els indicadors pels quals es regeix el risc de covid a les Balears i les restriccions que s'apliquen a cada territori. Abans, però, també es reunirà amb la Taula de Diàleg Social per discutir la possibilitat d'ampliar els establiments on s'exigeix el certificat de vacunació, més enllà de la proposta del personal sanitari.
Tot i que l'aplicació del certificat de vacunació, recuperació o prova negativa s'ha començat a aplicar a uns establiments molt concrets, per un emptjorament de les dades epidemiològiques, l'executiu balear el vol ampliar. Fins ara, només era necessari per accedir a restaurants amb un aforament de 50 persones i amb servei de menú. Avui, es proposarà a patronal i sindicats que s'apliqui a qualsevol establiment de restauració amb aforament per a més de 50 persones independent del servei que s'hi ofereixi. A Catalunya, el passaport covid és imprescindible per a qualsevol bar o restaurant, sigui quin sigui l'aforament.
L'any passat, després de l'augment de casos arran del pont de la Constitució, les Balears van optar per mesures molt més dures que enguany s'han pogut evitar gràcies a la vacunació. El desembre del 2020 es va aprovar el tancament de l'hostaleria a les 17:00 hores, el toc de queda a les 22 h i es van decretar limitacions d'aforament als domicilis, fet que va afectar les trobades nadalenques.
A Menorca, les pitjors dades
Segons l'última actualització de dades del Ministeri de Sanitat, les Illes són una de les comunitats amb el risc més alt per covid de tot l'estat. Divendres 10, registrava una incidència acumulada de 392,13 casos a 14 dies per 100.000 habitants. Encara és lluny dels 1.036,91 casos de Navarra, però segueix sent una dada preocupant i sense previsió que es redueixi durant les pròximes setmanes de Nadal. La incidència a 7 dies és de 178,74 casos. Amb tot, durant els últims 7 dies, segons dades de Sanitat, no ha mort cap persona a causa de la covid a les Illes.
La situació és especialment preocupant a Menorca, on hi ha una incidència acumulada de 559,4 casos a 14 dies i amb una positivitat dels testos a 7 dies del 13,06%. Cal tenir en compte que l'OMS fixa al 5% de positivitat el límit per tenir la pandèmia sota control.