Nova proposta perquè Barcelona aculli una agència europea. El Govern i l'Ajuntament han iniciat els treballs perquè la capital catalana sigui candidata a acollir la nova Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries (HERA, en les seves sigles en anglès), creada per la Comissió Europea arran de la pandèmia de la Covid-19.
La Comissió va impulsar el novembre passat aquesta nova agència, que ha d'entrar en funcionament d'aquí a dos anys,el 2023, i que ha de servir per enfortir la coordinació dins de la Unió davant grans emergències sanitàries transfrontereres.
Grup de treball
La setmana passada la consellera de Salut, Alba Vergés, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van acordar donar impuls a la candidatura i iniciar el procés per presentar-la davant la Comissió Europea. Per a això, es crearà un grup de treball entre la Generalitat i el consistori per elaborar la proposta i recollir adhesions d'altres administracions públiques i d'entitats i d'entitats de recerca i innovació en l'àmbit de la biomedicina.
La consellera Alba Vergés i el titular d'Exteriors, Bernat Solé, ja han traslladat a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i a la d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, la intenció que Barcelona aspiri a acollir Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries. De fet, en els pròxims dies estan previstos nous contactes amb el govern espanyol sobre aquest tema.
Ecosistema dinàmic
Les dues administracions defensen que Catalunya disposa de l'ecosistema de les ciències de la vida i la salut més dinàmic de l'Estat i un dels més actius d'Europa. Argumenten que així ho demostra el fet que compta amb més de 1.200 empreses i 90 entitats de recerca i innovació i representa el 7,3% del PIB i el 6,6% de l'ocupació a Catalunya, amb un pes destacat a Barcelona i la seva àrea metropolitana.
Si la candidatura tira endavant, serà la segona vegada que Barcelona intenta acollir una oficina comunitària sanitària. L'any 2017 Barcelona va caure eliminada en la primera ronda de les votacions per escollir la nova ubicació de l'Agència Europea del Medicament (EMA), que havia de deixar Londres a conseqüència del Brexit i que finalment es va instal·lar a Amsterdam.