El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha assenyalat avui que l'inici del curs escolar començarà amb normalitat malgrat l'evolució a l'alça de la pandèmia de coronavirus. "Està garantit. És el 14 de setembre", així ho ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

En aquest sentit, ha ressaltat que sempre que sigui possible la incorporació al curs escolar serà presencial. "Les classes a distància tenen un problema: no garanteixen l'equitat i no arriben a tothom. A banda que hi ha un tema de socialització i de conciliació familiar", ha indicat el conseller que ha emfatitzat: "A l'escola la presencialitat és clau".

conseller educacio josep bargallo acn

El conseller d'Educació, Josep Bargalló / ACN

Adaptar les mesures a cada territori

Ara bé, ha matisat que s'adaptarà a la realitat de cada territori. "Amb l'evolució actual, fa pensar que en alguns territoris hauran de començar amb mascareta", ha assenyalat el conseller. Aquest, precisament és un dels debats que hi ha sobre la taula: hauran de portar els alumnes mascareta? Bargalló ha explicat que els experts en pedagogia consideren que s'hauria de reduir la presència d'aquest producte a les aules, mentre que els sanitaris recomanen que s'utilitzi sempre que hi ha un grup. Ara per ara, però, no s'ha pres cap decisió, però tot apunta que podria ser obligatòria en els Instituts i a partir dels dotze anys.


D'altra banda, un altre dels reptes és veure on i com es pren la temperatura als alumnes. El conseller ha detallat que totes les escoles tindran les eines per prendre la temperatura, mascaretes i productes per la desinfecció, però que s'haurà de treballar amb cada centre com s'utilitzen. "Per exemple, prendre la temperatura a l'entrada de l'escola pot provocar aglomeracions al carrer", ha puntualitzat.

Una altra de les patates calentes és el nombre d'alumnes que hi ha a les aules. En aquest sentit ha exposat que la majoria de l'alumnat de primària, un 62%, està en classes amb menys de 20 estudiants. Ara bé, el conseller ha remarcat que enguany s'evitarà que hi hagi una sobre ràtio a les classes. Per això, ha recordat, s'han contractat al voltant de 8.000 nous professionals. No obstant això, ha exposat que els grups de les escoles són estables i, per tant, sempre seran les mateixes persones en una classe.

Això canvia en les activitats extraescolars on els nens interactuaran amb persones que no són dels seus grups diaris, per la qual cosa en aquests espais seran obligatòries l'ús de la mascareta i el distanciament social.

També, ha argumentat que els professors podran ajudar a tallar les cadenes de transmissió, ja que seran els primers a detectar si hi ha un possible cas sospitós en el centre educatiu que, després, podrà ser traslladat al CAP per corroborar si té o no la Covid-19.

El conseller, però, ha destacat la complexitat de la situació, ja que "l'evolució de la pandèmia que és ràpida i canvia constantment", cosa que comporta que les mesures que s'apliquen s'hagin d'adaptar en cada context.

Reunió de consellers

El pròxim dijous 27 d'agost, el govern espanyol ha convocat una reunió de consellers d'Educació autonòmics per veure quines mesures s'apliquen de cara l'inici escolar. Bargalló ha demanat que no es prenguin mesures unitàries, ja que cada zona té la seva pròpia realitat sanitària, escolar i una evolució de la pandèmia diferent. "Fer una única solució seria un error", ha defensat. 

No obstant això, des del seu punt de vista, sí que hi ha una cosa que haurien de consensuar en l'àmbit estatal: una baixa mèdica pels pares d'aquells alumnes que tenen coronavirus o tanquen l'escola per fer quarantena i, per tant, no poden conciliar la situació familiar amb la vida laboral. "Hi ha un problema a resoldre, donar una baixa mèdica quan el seu fill està malalt o l'escola amb quarantena, però se li haurà de donar una baixa mèdica o una compensació", ha subratllat.