L'impacte de la Covid-19 ha estat més alt als barris amb menors ingressos de Barcelona durant les dues primeres onades de la pandèmia, segons un estudi de l'Agència de Salut Pública de Barcelona.

El treball, publicat a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health, va analitzar diàriament entre març i novembre del 2020 els casos de coronavirus registrats al Departament de Salut per observar la incidència del virus en les desigualtats socials. Així doncs, els investigadors han determinat que la pandèmia ha causat més estralls als barris més desfavorits de Barcelona, concretament, a Nou Barris.

Les àrees amb menors ingressos es van veure més afectades que la resta de la ciutat, especialment durant la segona onada de la pandèmia. Segons recull l'estudi, les zones de baixos ingressos també van mostrar una major incidència acumulada que les més afavorides, la qual cosa ressalta l'efecte de les desigualtats en el risc d'infecció per Covid-19.

Mercat Barcelona Nou Barris coronavirus EFEEl mercat de Nou Barris, un dels llocs on els seus habitants han estat més afectats per la pandèmia de Covid / EFE

Desigualtats geogràfiques

"Les desigualtats geogràfiques i relacionades amb els ingressos estan vinculades a les condicions de vida i de treball i se sumen efectivament a les desigualtats subjacents ja presents", han explicat els investigadors, segons recull l'Agència EFE.

En aquesta línia, asseguren que unes condicions de treball precàries poden afavorir a la transmissió del virus. "Els treballadors de classes socials desfavorides poden veure's obligats a tornar al treball o no poder seguir mesures preventives com el confinament, sigui per temor a ser acomiadats o per viure una situació econòmica difícil", han afegit.

Un altre dels motius que es destaca a l'informe, és que les persones de classes socials desfavorides compten amb més trastorns crònics, com a hipertensió, diabetis o malalties cardiovasculars, la qual cosa les fa més vulnerables a la Covid-19.

Coronavirus infermera malalt Hospital Clinic - Sergi AlcazarUna infermera de l'Hospital Clínic atén un malalt de coronavirus a / Sergi Alcàzar

Per als investigadors, aquestes malalties, així com unes altres de la salut mental, poden veure's agreujades davant futurs períodes de confinament en la població amb menors ingressos, ja que no tota la ciutadania compta amb habitatges adequats on passar una altra quarantena.

A més, les conseqüències econòmiques de la Covid-19, com la pèrdua de l'ocupació i la pèrdua d'ingressos, afecten en major mesura a les classes socials desfavorides, la qual cosa també repercuteix negativament en la seva salut.