El land de Baviera incrementa les mesures de protecció més enllà de les restriccions que el govern alemany d'Angela Merkel ha imposat per passar la tercera onada de coronavirus. Per això, ha decidit que les mascaretes FFP2 són d'ús obligatori dins el transport públic i a les botigues. La mesura entra en funcionament a partir d'aquest dilluns i, en definitiva, fa que de retruc molts l'acabin utilitzant en el seu dia a dia per passejar. El govern bavarès considera que "decretar mesures efectives de protecció" poden ser millors que un bloqueig perllongat en el temps perquè acaba afectant l'economia.
De fet, la mesura ha vingut decretada pel ministre d'Afers Econòmics de Baviera, Hubert Aiwanger, i no el de Salut. Aiwanger considera que les FFP2 redueixen de forma més efectiva el risc de contagi i poden suposar la reobertura de certs sectors econòmics i afavorir, especialment, el comerç minorista. Actualment, aquests estan tancats però volen evitar que ho segueixin patint set dies més. Les divergències amb Merkel s'han fet pal·leses amb aquest detall ja que Baviera és un dels lands més reticents al confinament que plantegen des del govern dederal.
#MegaLockdown: zur Diskussion über das Herunterfahren des ÖPNV: Wer den ÖPNV lahmlegt, verursacht in den Städten Chaos. Wir müssen den ÖPNV mit intelligenten Maßnahmen wie FFP2-Masken und Verhinderung von Überfüllung offen halten. Selbiges gilt für den Handel.
— Hubert Aiwanger (@HubertAiwanger) January 15, 2021
Crítiques a la iniciativa
També s’especifica que s’accepta l’ús d'altres màscares, amb un efecte protector comparable o superior a la màscara FFP2. Per exemple, s’esmenten les KN95 i N95. Malgrat tot, la iniciativa no ha estat ben rebuda per a tothom. L'oposició considera que té un caràcter obligatori i el seu preu és més elevat que d’altres. La resposta d'Aiwanger és que es compromet a proporcionar, de moment, 2'5 milions d'aquestes mascaretes de forma gratuïta a tota la població. Si la mesura funciona, Merkel no descarta adoptar-la a tot el país.
Dorothee Schiwy, responsable d'Afers Socials a Munic, demana esmenar els errors de la distribució: “A Munic hi ha unes 2.900 persones majors de 14 anys que depenen dels nostres serveis... Al meu entendre, no lliurar màscares FFP2 a aquestes persones, la majoria de les quals encara viuen en un allotjament comunitari, és absurd. A més, hi ha, per descomptat, un gran nombre de persones que no reben cap benefici, però que encara viuen al límit de la pobresa. Evidentment, no s'ha tingut en compte aquestes persones. Igual que els grups vulnerables que necessiten una protecció especial o les persones que atenen cada dia persones en situacions d’emergència social en institucions de benestar gratuït i que necessiten urgentment protecció contra les màscares FFP2 ".
Per la seva banda, el ministre federal de Salut, Jens Spahn (CDU), ha anunciat que 34,1 milions de ciutadans rebran vals per correu aquests dies per bescanviar-los per una FFP2 a les farmàcies. Segons Spahn, els vals s’envien dos cops de sis (un total de dotze) màscares de protecció, que no només minimitzen el risc d’infecció per a altres persones, sinó que també protegeixen en gran mesura el portador dels virus.