Els pacients que sobreviuen a un infart agut de miocardi (IAM) tenen un risc molt més elevat que la població general d’experimentar nous esdeveniments cardiovasculars. El risc és més alt durant el primer any després de patir l'infart. Davant aquesta situació, l’Àrea de Malalties del Cor de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) juntament amb Novartis han desenvolupat el projecte Artemis, un panell de control digital que ofereix una visió en temps real de l’estat dels pacients que han patit un infart. El monitoratge en temps real permet identificar riscos i anticipar-se a possibles complicacions.

Aquest projecte, que és el primer d'aquest tipus en l’àmbit estatal i sense precedents a Catalunya, integra la reenginyeria de processos amb la metodologia de gestió Lean i l'ús de dades intel·ligents per a la presa de decisions mèdiques. "Estem començant a monitorar en temps real els resultats macro en salut, i ens permetrà detectar i localitzar pacients fora de rang de control de factors de risc cardiovascular", ha afirmat la doctora Oona Meroño, cardiòloga, directora del Programa de Cardiologia Preventiva i Comunitària (postIAM) i co-coordinadora de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l’HUB. "Fins ara, si no és que el pacient contactava de forma proactiva amb el seu equip de cardiologia, no ens assabentàvem de les incidències de salut més enllà de les visites de seguiment. Ara podrem valorar molts paràmetres d’analítiques, dades biomètriques i altres proves mèdiques", ha explicat la doctora. 

Aquest panell de control s’ha desenvolupat durant mesos amb el treball conjunt de clínics i enginyers especialitzats en l’ús intel·ligent de dades. “Sense la col·laboració publicoprivada, iniciatives d’innovació com aquesta, amb un benefici clar en l’assistència clínica per al pacient i la investigació biomèdica per a la societat, serien inviables”, ha subratllat Meroño. Artemis es presentarà al Congrés de la Societat Catalana de Cardiologia el pròxim 30 de maig, on s'espera que generi interès i serveixi com a model per a futures iniciatives en aquest camp.

El projecte Artemis sorgeix en el marc del Programa de Cardiologia Preventiva i Comunitària (postIAM), que l’Hospital Universitari de Bellvitge està desplegant des del 2021 a la regió sanitària Metropolitana Sud. Es tracta d’un programa multidisciplinari i centrat en el pacient que atén a més de 250 pacients a l'any, als quals se’ls realitza un seguiment coordinat durant els dotze mesos posteriors a l’alta hospitalària, incloent-hi tant l’àmbit hospitalari, com l’atenció primària. En aquest programa s’organitzen en l’àmbit territorial i de manera coordinada tots els elements que necessita un pacient per rehabilitar-se i recuperar-se després de patir una síndrome coronària aguda.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!