Els beneficis dels cereals integrals són múltiples. Un nou estudi dut a terme amb més de 3.100 adults de mitjana a més edat que van prendre almenys tres porcions de cereals integrals al dia van tenir augments més petits en la mida de la cintura, la pressió arterial i els nivells de sucre a la sang amb el temps en comparació amb aquells que van menjar menys de la meitat de la porció per dia, segons la nova investigar.
La investigació de títol Whole and Refined-Grain Consumption and Longitudinal Changes in Cardiometabolic Risk Factors in the Framingham Offspring Cohort (Consum de cereals integrals i refinats i canvis longitudinals en els factors de risc cardiometabòlic en la cohort de descendents de Framingham) ha sortit publicada en el Journal of Nutrition i ha estat realitzada per investigadors del Centre d'Investigació de Nutrició Humana sobre l'Envelliment de l'USDA Jean Mayer a la Universitat de Tufts.
Es va examinar durant 18 anys com la ingesta de cereals integrals i refinaments al llarg del temps va afectar cinc factors de risc de malaltia cardíaca: Cintura mida, pressió arterial, sucre en sang, triglicèrids i colesterol HDL (el bo).
L'equip d'investigació va comparar els canvis en els cinc factors de risc, en intervals de quatre anys, en quatre categories d'ingesta informada de cereals integrals, que van des de menys de la meitat de la porció per dia a tres o més porcions per dia. La quantitat recomanada de cereals integrals és de tres o més porcions diàries. Un exemple d'una porció és una llesca de pa integral, mitja tassa de cereal de civada o mitja tassa d'arròs integral.
Els resultats van mostrar que per a cada interval de quatre anys, la mida de la cintura va augmentar de mitjana més de dos centímetres i mig en els participants de baix consum, en comparació amb aproximadament poc menys de dos centímetres en els participants d'alt consum.
Fins i tot després de tenir en compte els canvis en la mida de la cintura, els augments de mitjana en els nivells de sucre en sang i la pressió arterial sistòlica van ser més grans en els participants de baix consum en comparació amb els participants d'alt consum.
Els investigadors també van estudiar els cinc factors de risc en quatre categories d'ingesta de cereals refinats, que van des de menys de dues porcions per dia fins a més de quatre porcions per dia. La menor ingesta de cereals refinats va produir un menor augment en la mida de la cintura i una disminució més important en els nivells de triglicèrids per a cada període de quatre anys.
"Hi ha diverses raons per les quals els cereals integrals poden ajudar les persones a mantenir la mida de la cintura i reduir l'augment dels altres factors de risc. La presència de fibra dietètica en els cereals integrals pot tenir un efecte satisfactori, i el magnesi, el potassi i els antioxidants poden contribuir a baixar la pressió arterial. La fibra soluble, en particular, pot tenir un efecte beneficiós sobre els pics de sucre a la sang després dels menjars", asseguren els experts.