El te és la segona beguda més consumida del món, després de l'aigua. Existeixen diferents tipus, com el negre, verd, blanc o groc. En el cas del te verd, ha cridat l'atenció de molts científics pels potencials beneficis que té per a salut. Prové de la planta Camellia Sinesis, conreada principalment a la Xina, el Japó i el Vietnam. Es tracta de la mateixa planta de la qual prové el te negre, encara que el procés d'elaboració és diferent.
El cert és que es promociona com una de les begudes més saludables del planeta. Està atapeït d'antioxidants que poden contribuir a una millor funció de determinats processos del nostre organisme. Aquests són alguns d'aquests beneficis.
Ric en polifenols
Els polifenols són uns compostos naturals que tenen beneficis per a la salut, com reduir la inflamació i la possibilitat de prevenir en ocasions l'aparició del càncer. El te verd conté una catequina anomenada epigalocatequina-3-galato (EGCG). Les catequines són antioxidants naturals que ajuden a prevenir el dany cel·lular. Aquestes substàncies poden reduir la formació de radicals lliures al cos, protegint les cèl·lules i molècules.
Pot millorar la funció cerebral
El te verd té com a ingredient actiu la cafeïna, que és un estimulant amb una eficiència provada. No en conté tanta com el cafè, però prou per produir una resposta sense causar els efectes de nerviosisme associats amb la ingesta excessiva de cafeïna. La cafeïna afecta el cervell en bloquejar un neurotransmissor inhibidor anomenat adenosina. D'aquesta manera, augmenta l'activació de neurones i la concentració de neurotransmissors com la dopamina i la norepinefrina. Pot millorar l'estat d'ànim, la concentració, el temps de reacció i la memòria.
Té efectes ansiolítics
El te verd conté l'aminoàcid L-teanina, que pot travessar la barrera hematoencefálica i augmenta l'activitat del neurotransmissor inhibidor GABA, que té efectes ansiolítics. També augmenta la dopamina i la producció d'ones alfa al cervell. Unit a la cafeïna, pot tenir efectes particularment poderosos en la millora de la funció cerebral.
Pot reduir el mal alè
Les catequines del te verd també tenen beneficis per a la salut bucal. Els estudis suggereixen que les catequines poden suprimir el creixement de bacteris, reduint potencialment el risc d'infeccions i reduint el mal alè.
Augmenta la crema de greix
El te verd pot augmentar la crema de greix i augmentar la taxa metabòlica. En un estudi dut a terme per la Universitat de Ginebra es va comprovar com la ingesta d'extracte de te verd va augmentar la quantitat de calories cremades en un 4%. La cafeïna també pot millorar el rendiment físic en mobilitzar els àcids grassos del teixit gras i posar-los a disposició per al seu ús com a energia.