Qui va ser director de Sistemes de Salut de l'OMS, el doctor Rafael Bengoa, ha estat meridià en la mala gestió del govern espanyol davant la tercera onada per coronavirus. En una entrevista a Onda Cero ha afirmat que els científics que assessoren el govern espanyol "s'estan mossegant la llengua" i demana un nou confinament. Per assessors es refereix al grup liderat per l'epidemiòleg Fernando Simón.
Precisament, el govern de Pedro Sánchez va fer públics els noms dels experts que formaven el comitè contra la Covid-19 i marcaven els trams de desescalada i reobertura a tot l'Estat, sis mesos després de la pandèmia. I es van fer públics a petició d'un diari digital que ho havia sol·licitat des de feia temps, el portal Maldita.es. Els membres d'aquest comitè eren 15, i no 11 com s'havia dit.
Confinament domiciliari
A més, qui va ser també conseller de Sanitat del govern basc considera que "és evident que cal fer alguna cosa més forta, hi ha moltes raons per fer un confinament domiciliari". I proposa aquest grau de restricció perquè "es va veure que al març sí que va funcionar" tot i que ara el que suggereix és un de molt més curt, de tres o quatre setmanes. Segons Bengoa, això "permetria baixar a 150 o 100 la incidència acumulada i els altres indicadors" i també ajudaria al procés de vacunació.
Els criteris de l'exdirector de l'OMS van en la línia de la majoria d'experts externs a l'administració: confinament de tres o quatre setmanes, com a molt, però de forma estricta. A més, creu que mirant l'altra cara de la moneda, l'economia, "seguir fent el mínim per no afectar-la" no ens porta a millorar la situació i alerta del risc d'expansió de la variant anglesa del virus.
Per tot plegat, Bengoa considera que Espanya està subestimant probablement el volum de la variant anglesa. Diu que això no ho arregla un procés de vacunació de forma immediata, ja que l'impacte d'aquest només el veurem d'aquí a uns mesos. I sobre el sistema per immunitzar la població, demana "habilitar espais diferents als centres de salut per a la vacunació" i afegeix que l'atenció primària ha d'estar liderant el procés però s'ha d'estar vacunant en tots els espais possibles.