Els flavonoides són un grup de molècules que es troben naturalment en fruites i verdures. Ara, una nova investigació ha revelat que un consum de flavonoides més gran podria protegir les persones de patir problemes cardiovasculars induïts per l'estrès mental, com accidents cerebrovasculars, malalties cardíaques i trombosi.

Els investigadors del treball han descobert que els vasos sanguinis poden funcionar millor durant l'estrès mental quan a les persones se'ls proporcionava una beguda de cacau que contenia alts nivells de flavonoides, que quan consumien una beguda enriquida però sense flavonoides.

L'estudi l'ha dut a terme un equip d'investigació de la Universitat de Birmingham i en el mateix es van examinar els efectes dels flavonoides del cacau en els canvis induïts per l'estrès en la funció vascular. Els resultats han estat publicats a la revista Nutrients.

En paraules dels autors, "descobrim que beure cacau ric en flavanoles pot ser una estratègia dietètica eficaç per reduir els deterioraments temporals en la funció endotelial després de l'estrès mental i també milloren el flux sanguini durant episodis estressants".

"Els flavonoides són extremadament comuns en una àmplia gamma de fruites i verdures. En utilitzar els coneguts beneficis cardiovasculars d'aquests compostos durant els períodes de vulnerabilitat vascular aguda (com l'estrès), podem oferir una millor orientació a les persones sobre com aprofitar al màxim les opcions de la dieta durant períodes estressants", afirmen.

L'estudi ha reforçat el paper dels flavonoides per al cas de les persones estressades

En un estudi aleatori, un grup d'homes sans va prendre una beguda de cacau amb alt contingut en flavonoides 90 minuts abans de completar una tasca d'estrès mental de vuit minuts.

Els investigadors van mesurar el flux sanguini de l'avantbraç i l'activitat cardiovascular en repòs i durant l'estrès i van avaluar el funcionament dels vasos sanguinis fins a 90 minuts després de l'estrès, i van descobrir que la funció dels vasos sanguinis estava menys afectada quan els participants bevien cacau amb alt contingut de flavanol. Els investigadors també van descobrir que els flavonoides milloren el flux sanguini durant l'estrès.

S'ha demostrat que els episodis únics d'estrès augmenten el risc d'esdeveniments cardiovasculars aguts i s'ha suggerit que l'impacte de l'estrès als vasos sanguinis contribueix a aquests esdeveniments cardiovasculars induïts per l'estrès. De fet, una investigació anterior a l'esmentada va demostrar que les persones amb risc de malaltia cardiovascular mostren respostes vasculars més deficients a l'estrès agut.

La troballa dels investigadors podria traslladar-se també a altres aliments rics en flavonoides

"Les nostres troballes són importants per a la dieta diària, ja que la dosi diària administrada podria aconseguir-se consumint una varietat d'aliments rics en flavonoides, en particular pomes, raïm negre, mores, cireres, gerds, peres, llegums, te verd i cacau sense processar. Això té importants implicacions per a les mesures de protecció dels vasos sanguinis d'aquells individus que són més vulnerables als efectes de l'estrès mental", han assegurat els investigadors.